Депутат звинувачує заступника генпрокурора у зловживаннях та порушенні присяги

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Укрінформ
В діях заступника генерального прокурора України, члена Вищої ради юстиції Михайла Гаврилюка вбачаються ознаки зловживань посадовим становищем та порушення присяги, Конституції і законів України.

Про це йдеться в депутатському зверненні народного депутата Григорія Омельченка, текст якого має в своєму розпорядженні ZN.UA.

«Про те, що планується черговий захід з дискредитації Верховного суду України та залякування конкретних його суддів з метою впливу на результати виборів голови Верховного суду України мені було відомо раніше, - пише депутат. - Не з’ясованим залишалося лише те, хто конкретно буде виконавцем цього, і у який спосіб це буде реалізовуватися. З проведенням брифінгу заступником генерального прокурора України, членом Вищої ради юстиції М.Гаврилюком усе стало зрозумілим».

Г.Омельченко звертає увагу президента Віктора Януковича та генпрокурора Віктора Пшонки на те, що «правова оцінка М.Гаврилюком як заступником генерального прокурора, членом Вищої ради юстиції обґрунтованості та законності судових рішень Верховного суду України, його висловлювання щодо порушення суддями Верховного суду України закону, зроблені ще до завершення в установленому законом порядку перевірки Вищою радою юстиції зазначених звернень народних депутатів України (тобто за відсутності будь-яких правових підстав), що є порушенням визначених Конституцією, законами України та міжнародно-правовими актами гарантій незалежності суддівської діяльності, проявом незаконного втручання у здійснення правосуддя суддями Верховного Суду України, неправомірного впливу на них у зв’язку з виконанням професійних обов’язків».

Депутат зазначає, що перегляд кримінальних справ, про які йшлося на брифінгу заступника М.Гаврилюка, здійснювався Верховним судом України за участю заступника генерального прокурора В.Кудрявцева, який вважав позицію заявників про необхідність заміни покарання у вигляді довічного позбавлення волі на п'ятнадцять років позбавлення волі юридично обґрунтованою. Більше того, у ряді випадків підставою для перегляду вироків у такій категорії справ було подання Генеральної прокуратури України.

Г.Омельченко також наголошує, що жодне рішення Верховного суду України, про які заявив на брифінгу М.Гаврилюк, не скасовано, і всі вони на даний час виконуються відповідними державними органами, а засуджені у цих справах особи відбувають призначене їм покарання.

«Мною відповідно до частини 5 статті 19 Закону України «Про статус народного депутата України» отримано інформацію, згідно з якою зазначені дії заступника генерального прокурора України, члена Вищої ради юстиції М.Гаврилюка з використанням звернень народних депутатів України щодо перевірки законності дій суддів Верховного суду України, які розглядали вказані кримінальні справи, є спланованою політичною спецоперацією, спрямованою на звільнення більшості (близько 20) суддів Верховного суду України під виглядом надуманого порушення ними присяги. Оскільки правових підстав для такого звільнення не існує, то за допомогою відповідної піар-акції планується зробити потрібний суспільний фон для такого звільнення – створити негативний імідж суддів Верховного суду, які брали участь у розгляді зазначених справ, і представити їх перед суспільством у неприглядному вигляді як таких, що порушили присягу судді. Частково це завдання було виконано шляхом проведення зазначено вище брифінгу М.Гаврилюком», - пише у зверненні Г.Омельченко.

Наступним етапом цієї операції, за його словами, має стати «призначення замість них «слухняних» суддів, які будуть виконувати замовлення нинішньої влади, у тому числі оберуть на пленумі Верховного суду України такого «слухняного» і підконтрольного владі голову найвищого судового органу країни. Після цього на інші адміністративні посади у Верховному суді України будуть обрані лояльні та контрольовані нинішньою політичною владою судді».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі