Депутати завжди намагаються «побороти» систему «Рада»

Поділитися
Оновлена система «Рада-3» не дозволить депутатам голосувати за кількох людей. Незважаючи на те, що депутати весь час шукають шляхи «боротьби» із системами «Рада», цього разу система має взяти гору. Про це у ефірі телеканалу ТВі заявив директор Інституту проблем математичних машин і систем, розробник системи «Рада» Анатолій Морозов.

«За час, поки існує система Рада, депутати увесь час шукають шляхи боротьби із цією системою - як зробити так, щоб її можна було обдурити. Але зараз система «Рада» (після переробки) зроблена таким чином, що депутат може голосувати тільки один раз. Він натискає сенсорну кнопку і тримає її увесь час, поки іде голосування. А другою рукою перебирає «За», «Проти», «Утримався». Але, за 2-3 секунди він повинен натиснути ту кнопку, яку вибрав для волевиявлення, і тримати її до закінчення голосування. Таким чином, ми маємо дві зайняті руки, і не маємо часу бігати від одного кінця залу до іншого» - наголосив експерт.Крім того він уточнив, що сенсори системи «Рада-3» реагують тільки на людський палець і їх неможливо ввести в оману стільниковим телефоном.

Також А.Морозов повідомив, що система «Рада-3», яка розроблена і встановлена у 2002 році у залі засідань Верховної Ради, працює довше, ніж передбачено визначеним терміном її експлуатації.

«Зважаючи на те, як депутати обходяться з цією системою, то система такого класу розраховується на 7-8 років, відповідно до свого статусу, а вона уже працює 10-й рік» - зазначив пан Морозов. Разом із тим він запевнив, що система не вийде з ладу через перевищення строку експлуатації, і що сенсорна кнопка є лише невеликим доробком до уже працюючої системи.

Пан Морозов запевнив, що сенсорна кнопка системи «Рада-3» абсолютно безпечна для життя і здоров’я народних обранців.

«Перш, ніж допустити депутата до цієї кнопки, зроблено таким чином, що всі служби, які пов’язані із захистом людини, прийшли і перевірили (її безпеку - ред.)… І тільки після цього ми передаємо систему до праці. Нічого шкідливого сенсор не дає. І всі ці балачки у першу чергу покликані зробити так, щоб система не використовувалася в роботі».

Коментуючи питання, чому голосування в системі «Рада-3» не прив’язане до персональних відбитків пальців конкретного нардепа, експерт відповів: «У нас немає закону, щоб використовувати дактилоскопію у Верховній Раді. А по-друге, досить просто підробити відбиток пальця».

За матеріалами прес-служби ТВі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі