Держдума Росії сподівається на швидке ухвалення Радою закону про статус російської мови в цілому

Поділитися
© blog.tui.ua
У РФ вважають, що офіційний статус російської мови "стане додатковим імпульсом для розвитку російсько-українських відносин та інтеграційних процесів на пострадянському просторі".

У Державній думі Російської Федерації вітають ухвалення Верховною Радою України в першому читанні законопроекту про надання російській мові статусу регіональної і сподіваються на швидке набуття документом чинності.

«Росія зацікавлена в максимально високому статусі для російської мови, якою розмовляють і думають в Україні мільйони наших співвітчизників", - заявив журналістам глава думського комітету у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький.

При цьому російський депутат зазначив, що мовне питання є суто суверенною справою України і має вирішуватися з урахуванням загальної думки населення країни.

У той же час глава комітету вважає, що офіційний статус російської мови "стане додатковим імпульсом для розвитку російсько-українських відносин та інтеграційних процесів на пострадянському просторі".

"Вирішення мовного питання чекають мільйони російськомовних громадян як мінімум у половині регіонів України, де вкрай необхідні реальні зрушення у порівнянні з абсолютно нетерпимим дискримінаційним положенням російської мови", - сказав Слуцький.

Ситуація з російською мовою в Україні в останні роки помітно змінилася - її переслідування стало менш масованим, зазначив у свою чергу перший заступник голови комітету у справах СНД Дмитро Саблін.

Читайте: Рада прийняла у першому читанні законопроект про статус російської мови

"Але будемо говорити відверто: повністю воно не зникло. Так що говорити про те, що проблема повністю вирішена, явно неправильно", - зазначив він.

Між тим її вирішення відповідає, перш за все, інтересам людей, що проживають в Україні, додав парламентарій.

Саблін наголосив, що за даними перепису 2001 року, рідною назвали російську мову практично 30% жителів України. "І потрібно врахувати, це офіційна інформація. А соціологічні опитування дають нам більш високу цифру. Плюс вони показують ще одну групу людей, тих, хто одночасно вважає рідною і російську, і українську. Таких в Україні - близько третини", - сказав заступник голови комітету .

Таким чином, російською мовою користується дві третини населення, резюмував він. "Вони мають право висловлювати свою думку своєю мовою", - упевнений депутат.

Росії це питання теж небайдуже, додав він. "По-перше - тому, що мова йде про наших співвітчизників. А по-друге - тому, що здатність говорити однією мовою - буквально - дорогого коштує. Це наша загальна конкурентна перевага, яку треба берегти", - сказав Саблін.

Як відомо, Верховна Рада 5 червня проголосувала у першому читанні за законопроект № 9073 «Про основи державної мовної політики» народних депутатів (Партія регіонів) Вадима Колесніченката Сергія Ківалова. «За» ухвалення законопроекту проголосували 234 народних депутата при необхідних 226.

У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною у 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми). !zn

Читайте також:

Рада прийняла в першому читанні законопроект про статус російської мови

Каплієнко не знає, як картки депутатів «Реформи заради майбутнього» могли проголосувати за мовний законопроект

Опозиція не встигла зірвати голосування мовного законопроекту через «хитрий план» Литвина

Законопроект про статус російської мови до другого читання будуть готувати місяць

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі