Єгипетська розвідка допомогла помирити ХАМАС і ФАТХ

Поділитися
© Getty Images
Палестинські рухи ФАТХ і ХАМАС,що довгий час були опонентами, домовилися про створення уряду національної єдності і визначили дату проведення загальних виборів. Посередником в угоді виступила єгипетська розвідка, яка і оголосила про досягнення компромісу.

Як очікується, текст домовленості офіційно буде підписаний найближчим часом у Каїрі.

З літа 2007 року радикали з руху ХАМАС контролюють сектор Газа, де в них діє власний уряд. Водночас більш помірний і міжнародно визнаний ФАТХ зберігає за собою західний берег річки Йордан. Там діє ще один палестинський уряд, що підкоряється голові автономії Махмуду Аббасу.
Двовладдя склалося після перевороту, влаштованого "хамасівцями" в секторі Газа, після того, як дві організації не поділили владу. З тих пір вони неодноразово намагалися домовитися про створення єдиної системи влади на обох палестинських територіях, проте ці спроби щоразу провалювалися.
ХАМАС вважає позицію опонентів по відношенню до Ізраїлю занадто лояльною і наполягає на тому, що єврейська держава не має права на існування. У ФАТХ з наявністю Ізраїлю примирилися, а ХАМАС звинувачують у відсутності гнучкості і надмірному радикалізмі.
Тим не менш, обидва рухи наполягають на праві палестинських біженців на повернення в свої будинки, а також на створення в східному Єрусалимі столиці палестинської держави.
Раніше переговори між ФАТХ і ХАМАС йшли, як правило, за посередництва колишнього керівника єгипетської розвідки Омара Сулеймана, якому радикали не довіряли через його тісні зв'язки з Ізраїлем і США. Хто саме на цей раз був основним посередником, не повідомляється.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі