Екс-Адвокат Пукача: Литвин змусив Кравченка розчленувати Гонгадзе

Поділитися
Наказ перепоховати і розчленувати тіло журналіста Георгія Гонгадзе екс-генералу МВС Олексію Пукачу дав глава МВС Юрій Кравченко після бесіди з главою адміністрації президента Леоніда Кучми Володимиром Литвином. Про це в інтерв'ю в четвер, 21 жовтня, Українській правді заявив колишній адвокат Пукача Олег Мусієнко з посиланням на свідчення виконавця вбивства.

Наказ перепоховати і розчленувати тіло журналіста Георгія Гонгадзе екс-генералу МВС Олексію Пукачу дав глава МВС Юрій Кравченко після бесіди з главою адміністрації президента Леоніда Кучми Володимиром Литвином. Про це в інтерв'ю в четвер, 21 жовтня, Українській правді заявив колишній адвокат Пукача Олег Мусієнко з посиланням на свідчення виконавця вбивства.

За словами адвоката, про причетність Кучми і Литвина до вбивства Гонгадзе говорять свідчення  Пукача, підтверджені на очних ставках з Литвином і Кучмою, а також «посмертна записка Кравченка, яку повторно розшифрували, і де зазначено, що він став жертвою інтриг президента Кучми».

Відповідаючи на питання, на чому ще грунтується переконаність щодо Кучми і Литвина, Мусієнко заявив: «У період з 2000 по 2003 рік ніяких слідчих дій у справі Гонгадзе в МВС не проводилося. Це загальновідомий факт, який можна підтвердити допитами Кучми, Потебенька тощо. Хоча всі спецслужби тоді знали - і це сьогодні підтверджує Пукач - що злочин скоїли співробітники МВС».

Також Мусієнко розповів, що Пукач дав свідчення, що не хотів виконувати наказ Кравченка вбивати Гонгадзе, однак міністр завів його в душову кабіну, і справа «ледь не дійшла до фізичного впливу. І Кравченко сказав: «Якщо ти не вивезеш Гонгадзе, я вивезу тебе з ним, закопаю, і ніхто про це не дізнається!»

«У цей час в кабінеті Кравченка пролунав телефонний дзвінок. Дзвонив Кучма. Кравченко витягнувся в струнку і сказав: «Так точно, пане президенте! Ми всі виконаємо, Леонід Данилович!». Закінчивши цю розмову, Кравченко звернувся до Пукача зі словами: «Ти бачиш, звідки дзвонять?!» - додав Мусієнко.

При цьому, відповідаючи на запитання «Кравченко давав команду Пукачу «розібратися» з Гонгадзе чи саме «вбити», адвокат заявив: «Убити, закопати, спалити. Це свідчення Пукача».

Окрім того, Мусієнко додав, що команду перепоховати тіло Гонгадзе дав Кравченко «після візиту до нього Литвина». «Це відбувалося таким чином. Після того, як восени 2000 року пішов розголос навколо зникнення журналіста Гонгадзе, в кабінеті міністра вечеряли Кравченко, Фере (Едуард Фере - генерал МВС, помер у 2009 році) та Джига (перший заступник Кравченка Микола Джига, зараз губернатор Вінницької області), вживали спиртні напої. І викликали туди Пукача. Було це близько 23:00. Коли Пукач туди прибув, обговорювалося питання, куди заслати тих підлеглих Пукача, які брали участь в операції вбивства Гонгадзе, - Протасова, Костенка і Поповича», - сказав Мусієнко.

«І в цей момент референт за телефоном повідомив Кравченку, що до МВС прибув глава адміністрації президента Литвин. Коли зайшов Литвин, Кравченко став представляти йому присутніх генералів. На що Литвин сказав: «Я знаю-знаю, нам потрібно залишитися наодинці». Кравченко був змушений відправити з кабінету Джигу і Фере, але залишив Пукача. І звертаючись до Литвина, Кравченко сказав: «Володимир Михайлович, це той генерал, начальник розвідки, який розібрався з Гонгадзе». А Литвин далі говорить: «Я знаю, але нам потрібно розібратися наодинці», - продовжив адвокат.

За його словами, Пукач їх залишив, а на ранок Кравченко його викликав і сказав: «Ми вирішили - не я, а ми! Ми вирішили, що ти поїдеш один, перепоховати тіло, і, відчленовану голову, закопаєш її окремо».

Мусієнко також зазначив, що розчленовування було необхідно, «щоб було неможливо впізнати у разі виявлення». «І Пукач стверджує, що він вважає, що цю пораду дав саме глава адміністрації президента», - додав Мусієнко.

При цьому, за словами адвоката Пукач свідомо так заховав тіло, що його досить швидко знайшли. За словами Мусієнка, Пукач сказав: «Коли я зрозумів, що вони від мене не відстануть, що можуть зробити з мене кілера, я кинув тіло Гонгадзе так, щоб його знайшли. Тому що я зрозумів - якщо я перепоховаю так, що Гонгадзе не знайдуть, то вони мене змусять виконувати ще десятки таких замовлень. Тому що я зрозумів і систему правління Кучми, і залежного від нього Кравченка».

«Кравченко не міг не виконати наказ Кучми тільки тому, що йому снилося, що він буде наступником Кучми. Більше того, Пукач стверджує, що між МВС та СБУ було суперництво, хто виконає злочинне замовлення Кучми», - додав Мусієнко.

Нагадаємо, раніше Олег Мусієнко заявляв, що слідчий Генпрокуратури тисне на Олексія Пукача з метою змінити адвоката у справі.

«12 і 18 жовтня Олексія Пукача двічі без мого відома привозили до слідчого управління Генпрокуратури на Борисоглібській з метою нав'язати йому нового захисника. Мені це підтверджував сам Пукач», - повідомив він.

Як повідомляло «Дзеркало тижня», 8 жовтня був змінений слідчий у справі Георгія Гонгадзе. Слідчу групу замість Олександра Харченко очолив Владислав Грищенко.

Нагадаємо, 14 вересня Генпрокуратура заявила, що завершує досудове слідство у справі про вбивство Гонгадзе. Слідство встановило, Олексій Пукач отримав наказ убити журналіста від екс-глави МВС Юрія Кравченка.

Проте вже 17 вересня заступник генпрокурора Ренат Кузьмін продовжив термін слідства у справі Олексія Пукача до 14 грудня 2010 року.

За матеріалами Українська правда

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі