Екс-посли США заявляють про регрес демократії в Україні

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Колишні посли США в Україні Стівен Пайфер та Уільям Тейлор вважають, що за перший рік президентства Віктора Януковича в Україні відбувся «регрес демократії» і рекомендують Заходу не залишатися осторонь від цієї проблеми.

«Європейським та американським офіційним особам слід роз'яснити Януковичу - відкритим текстом, щоб нюанси не розумілися перекручено - що політика його адміністрації виглядає як регрес демократії», - пишуть С.Пайфер і У.Тейлор у своїй статті для The New York Times.

Екс-посли впевнені, що продовження курсу Януковича розчарує доброзичливців України в усьому світі і тільки поглибить зростаючу прірву між Україною та Європою

Як зазначається у статті, посол США в Україні у 2006-2010 роках У.Тейлор пишався картою світу, на якій країни були зображені відповідно до рейтингу організації Freedom House «Відвідувачі чітко бачили, що Україна має рейтинг єдиної вільної країни серед пострадянських держав», - зазначається у статті.

Проте сьогодні Freedom House вважає Україну всього лише частково вільною. «Президенту Януковичу, що завершує свій перший рік на посаді, слід глибоко задуматися про те, що це означає для завдання, яке він так часто ставить, - завдання інтегрувати його країну до Європи», - пишуть автори.

З часів Помаранчевої революції в Україні відбулося півдюжини виборів. Міжнародні спостерігачі розцінили всі ці вибори як в цілому вільні та справедливі. Але вибори у жовтні 2010 року «були широко засуджені як вибори з порушеннями», говориться у статті. «Ще один тривожний знак - явна спроба прокуратури атакувати колишніх членів кабінету Юлії Тимошенко», - пишуть автори.

За припущеннями авторів, істина «лежить десь посередині між картиною, яку малюють нинішні українські дипломати, і версією внутрішньоукраїнських критиків Януковича». Але, мабуть, у Європі та США складається враження, що Україна відвернулася від демократії європейського типу, і це несе серйозні наслідки для зовнішньої політики Києва.

За матеріалами The New York Times, Inopressa.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі