Еквадор оголосив про перемогу над Великобританією: вона відмовилася від штурму посольства з Ассанжем

Поділитися
© Газета.ру
Президент Еквадору Рафаель Корреа вважає вичерпаним інцидент, пов'язаний із погрозою британської влади вторгнутися на територію еквадорського посольства в Лондоні для арешту Джуліана Ассанжа.

Президент Еквадору Рафаель Корреа заявив, що вважає вичерпаним "інцидент" у зв'язку із погрозою вторгнення англійської поліції в посольство цієї південноамериканської країни в Лондоні, де сховався засновник скандально відомого сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж. "Ми вважаємо подоланим цей негарний інцидент, цю важку помилку британської дипломатії", - заявив Корреа.

Він повідомив, що йому передано лист британського МЗС, в якому стверджується, що відомство ніколи не висувало подібних погроз щодо еквадорської сторони, хоча раніше воно направило еквадорській владі лист з повідомленням про так званий Закон про дипломатичні і консульські приміщення від 1987 року, у відповідності з яким приміщення може бути позбавлено дипломатичного статусу, якщо іноземна держава, що займає його, "перестане використовувати його для мети своєї місії або винятково як консульська установа".

"Ми з великою радістю приймаємо звістку, що Великобританія відрікається від того, що вона хотіла зробити, але нехай нам не кажуть, що не було небезпеки (проникнення у посольство)", - сказав президент Еквадору.

За його словами, він є прихильником пошуку "консенсуального виходу" щодо долі Ассанжа. Корреа впевнений, що в ситуації з творцем WikiLeaks можливі тільки два варіанти: або дозвіл Лондона на безперешкодний виїзд засновника WikiLeaks із Великої Британії в Еквадор, чи надання гарантій, що в разі його видачі Швеції, він не буде екстрадований у третю країну.

Засновник WikiLeaks перебуває на території посольства Еквадору в Лондоні з червня, намагаючись уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинувачують у скоєнні злочинів сексуального характеру, причетність до яких він заперечує.

Експерти вважають, що у разі видачі Ассанжа шведській владі, ті негайно передадуть його США, де його чекає суд і суворий вирок за публікацію секретних даних на порталі WikiLeaks - аж до страти.

Ассанж звинувачується у Швеції в злочинах сексуального характеру, британський суд у червні ухвалив видати Ассанжа шведській стороні. У четвер глава МЗС Еквадору Рікардо Патина оголосив, що його країна надає політичний притулок Ассанжу, який з 19 червня перебуває на території еквадорського диппредставництва в Лондоні.

МЗС Великобританії заявив, що продовжить добиватися виконання рішення про екстрадицію Ассанжа до Швеції шляхом подальших переговорів з Еквадором, які можуть розтягнутися на невизначений час. При цьому міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг зазначив, що Лондон хоча і не надасть Ассанжу права безпечного виїзду з країни, але не збирається насильно проникати на територію посольства Еквадору, де вже два місяці переховується засновник WikiLeaks.

Тим часом, влада Еквадору звинуватила Великобританію в неповазі до світових дипломатичних норм і пригрозила поскаржитися в міжнародні організації.

Раніше британський МЗС направив еквадорській владі лист з повідомленням про так званий Закон про дипломатичні і консульські приміщення від 1987 року. Форін-офіс вказував, що приміщення може бути позбавлено ​​дипломатичного статусу, якщо
іноземна держава, що займає його, «перестане використовувати його для мети своєї місії або винятково як консульська установа». !zn

Читайте також:

Ассанж з балкона посольства Еквадору в Лондоні закликав США припинити "полювання" на WikiLeaks

Британська влада має намір зняти дипстатус з посольства Еквадору в Лондоні для екстрадиції Ассанжа

У Британії надійшла в продаж автобіографія Джуліана Ассанжа

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі