Естонський міністр розповів про підготовку Росією "другого етапу завоювання Грузії"

Поділитися
© kievskaya.com.ua
Глава естонського Міноборони бачить як мінімум дві ознаки того, що Москва, яка прагне "поставити Грузію на місце", затіяла проти неї черговий маневр. По-перше, з 17 по 23 вересня на півдні Росії пройдуть стратегічні командно-штабні навчання "Кавказ-2012", які заздалегідь налякали Тбілісі. По-друге, кремлівські підступи естонський міністр схильний бачити в появі на політичній арені Грузії мільярдера з Росії Іванішвілі, який очолив опозицію і став головним супротивником Саакашвілі.

Міністр оборони Естонії Урмас Рейнсалу запідозрив російського президента Володимира Путіна в підготовці другого етапу "завоювання" Грузії. Перший, на його думку, був здійснений в серпні 2008 року, і з тих пір 20% території цієї країни "окуповано", пише міністр у статті для Le Huffington Post - французької версії інформаційного сайту, створеного у США.

У своїй статті Рейнсалу нагадує нещодавнє зізнання Путіна в тому, що підготовка ополченців в Південній Осетії здійснювалася ще з 2006 року: "Це підтверджує, що Росія перетворила Південну Осетію на базу для завоювання Грузії, позиціонуючи себе як гарант мир".

Глава естонського Міноборони бачить як мінімум дві ознаки того, що Москва, яка прагне "поставити Грузію на місце", затіяла проти неї черговий маневр. По-перше, з 17 по 23 вересня на півдні Росії пройдуть стратегічні командно-штабні навчання "Кавказ-2012", які налякали Тбілісі. У штабі Південного військового округу раніше заявили, що заради спокою Грузії вирішили відмовитися від навчальних бойових дій у районах біля її кордонів, але Рейнсалу додає масла у вогонь, зауважуючи, що перед "вторгненням Росії до Грузії" в 2008 році в регіоні теж проводилися навчання "Кавказ".

По-друге, кремлівські підступи естонський міністр схильний бачити в появі на політичній арені Грузії мільярдера з Росії Бідзіни Іванішвілі, який очолив опозицію і став головним супротивником Саакашвілі, в тому числі на парламентських виборах, що відбудуться 1 жовтня.

Його статок оцінюється приблизно в 6 мільярдів доларів і складається з російських активів. Займаючи у 2011 році 25-ту сходинку в рейтингу багатіїв РФ, Іванішвілі був одним з найбільш непублічних олігархів країни. Бідзіну він став, переїхавши до Грузії, в Росії ж його знали як Бориса. Він заснував банк "Російський кредит", володів "Імпексбанком" і Михайлівським гірничо-збагачувальним комбінатом. Пізніше став власником компанії "Унікор", що керує активами у фінансовому та промисловому і фінансовому секторах.

Про рішення зайнятися політикою на своїй історичній батьківщині мільярдер оголосив восени минулого року. Здогадуючись, чим це загрожує, грузинська влада оперативно позбавила Іванішвілі громадянства країни. Вони звинуватили бізнесмена в тому, що, всупереч конституції Грузії, він є громадянином інших країн - Росії та Франції. Той недовго думаючи відмовився спочатку від громадянства РФ, а незабаром і від громадянства Франції.

Однак це новоявленому політику не допомогло - він так і є апатридом. Іванішвілі намагався оскаржити через суд рішення грузинської влади позбавити його громадянства, але в підсумку домігся лише часткового успіху: громадянство повернули його дружині. Катерині Хведелідзе. Спочатку вона збиралася очолити партію чоловіка. Але в підсумку партію "Грузинська мрія - Демократична Грузія", яка йде на вибори, офіційно очолила правозахисниця Манана Кобахідзе.

Зараз Іванішвілі регулярно збирає в Грузії багатотисячні опозиційні мітинги. Так, 20 серпня на акцію в Руставі зібралися 20 тисяч людей. Всі виступи творця "Грузинської мрії" побудовані на критиці Саакашвілі і правлячої партії "Єдиний національний рух".

Відзначимо, що днями в пресі з'явилися передвиборчі рейтинги грузинських партій. За інформацією телеканалу ПІК, 37% жителів підтримують правлячу "Єдиний національний рух". У партії Іванішвілі лише 12%, а 3% у християн-демократів. Згідно з підсумками опитування, 22% громадян поки не знають, за яку партію проголосують на майбутніх парламентських виборах.

При цьому Бідзіна Іванішвілі вже заявляє, що підсумки виборів сфальсифіковані, а лідер "Демократичного руху" Ніно Бурджанадзе визнала, що опозиції буде неможливо виграти, передає GHN.

Як пише міністр оборони Естонії, у своїй риториці Іванішвілі використовує "націоналізм, нападки на меншості, а також ортодоксальний і фундаменталістський підхід". При цьому автор статті без жодних пояснень констатує, що "групи, фінансовані Іванішвілі, ведуть скоріше насильницькі дії, а не політичні дебати".

Втім, Рейнсалу і не приховує, що саме не подобається і насторожує в Іванішвілі. "Партія "Грузинська мрія" пообіцяла не поспішати зі вступом в НАТО, Іванішвілі і його прихильники нападають на Туреччину, країну-члена НАТО, вважаючи, що та представляє стратегічну загрозу для Грузії", - перераховує він.

Глава естонського військового відомства додає, що "десятки лобістів та інших представників, проплачених Іванішвілі, в цей момент намагаються переконати Брюссель і Вашингтон у тому, що нинішній уряд Грузії являє собою репресивну і антидемократичну диктатуру, яку не можна садити за один стіл із західними країнами".

Підкреслюючи, що значний статок, що дозволяє Іванішвілі фінансувати свою політичну кар'єру в Грузії, було нажито в Росії, Рейнсалу резюмує: "Складно не бачити, що це другий етап прагнення Росії поставити Грузію на місце".

"Чи вважають російські неможливим вступ в НАТО країни, 20% території якої окуповано? Невже вони не почули двічі повторені заяви про швидкий вступ Грузії?" - запитує Рейнсалу. На закінчення він зазначає, що західні країни не помітили наближення вторгнення в Грузію в 2008 році. Тепер же, "втомившись від Грузії, яка постійно говорить про "російського людожера", який ніколи не дотримувався зобов'язань, схоже, готові дозволити привести в дію план Іванішвілі". А цей план, на думку міністра оборони Естонії, "зведе нанівець усі успіхи, досягнуті Грузією". !zn

Читайте також:

Росія оголосила, що в Південній Осетії в формі російських солдатів мародерствували переодягнені українці


Екс-міністр оборони: Українці не воювали в Південній Осетії

МЗС про «українських найманців» у Грузії: доказів немає

Російський фільм «Август. Восьмого» про війну в Грузії заборонили до показу в Україні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі