Єврокомісія задоволена виконанням Україною плану дій з лібералізації візового режиму

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна досягла поступу у виконанні кількох ключових параметрів Плану дій з лібералізації візового режиму, але у більшості сфер реалізація перебуває на стадії виконання. Таким є висновок спільного звіту Єврокомісії та офісу Високого представника ЄС Кетрін Ештон оприлюднили 16 вересня (оцінку дій було надано станом на 8 липня 2011 року).

Таким є висновок спільного звіту з виконання Україною Плану дій з візової лібералізації, який Єврокомісія та офіс Високого представника ЄС Кетрін Ештон оприлюднили 16 вересня (оцінку дій було надано станом на 8 липня 2011 року).

У звіті, зокрема, йдеться про те, що Україна почала процес законодавчого забезпечення запровадження біометричних паспортів.

«Правові рамки для запровадження біометричних міжнародних паспортів, з яких інформація зчитуватиметься автоматично, перебувають на стадії підготовки». У процесі підготовки перебувають також План дій та Програма для повно ї заміни старих паспортів новими, зокрема у консульських службах закордоном, - відзначено в документі.

У Брюсселі також відзначають, що Україна здійснила «дуже добрий поступ» в ухваленні правових рамок у сфері управління кордонами. У сфері управління міграцією «ухвалено кілька елементів відповідних правових та інституційних рамок». Державну міграційну службу створено; втім, вона ще не почала працювати на повну потужність.

Україна також почала здійснювати кроки для наближення законодавства з регулювання прав шукачів притулку до міжнародних та європейських стандартів. «Однак потрібно здійснити додаткові зусилля для подальшого покращення правових рамок України в цій важливій сфері, аби зробити її повністю відповідною до міжнародних стандартів та стандартів ЄС», - йдеться у звіті ЄС.

Єврокомісія та К.Ештон також закликають Україну «повністю розв’язати проблемні питання, щодо яких серйозне занепокоєння висловлювали міжнародні та гр омадські організації».

Говорячи про боротьбу проти корупції, звіт звертає увагу на ухвалення Україною антикорупційного закону, називаючи його «значним першим кроком уперед». Водночас, відзначають у ЄС, «слід здійснити значні кроки для забезпечення його правильного виконання». Зокрема, у звіті йдеться про потребу створення незалежного антикорупційного органу в Україні, згадка про який міститься і в новому антикорупційному законі.

Підсумовуючи свою доповідь, Єврокомісія та К.Ештон відзначають, що «у кількох сферах з розробки законодавства, стратегій та планів дій робота все ще триває». Ця робота свідчить про те, що «План дій з візової лібералізації є важливим інструментом для здійснення реформ у сфері юстиції та внутрішніх справ та інших ділянках», - підсумовується в документі.

Нагадаємо, що Україна отримала План дій з лібералізації візового режиму на останньому саміті Україна-ЄС, що відбувся 22 лист опада 2010 року. План дій складається з двох фаз: законодавчої роботи (ухвалення необхідних норм) та імплементації цих норм. Виконання Плану створить умови для запровадження безвізового режиму для українських громадян.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі