Єврокомісія відзначила «обмежений прогрес» України у лібералізації візового режиму

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
«Обмеженого прогресу» було досягнуто у сфері безпеки документів і у сфері боротьби з корупцією. У доповіді ЄК також наголошується те, що нормативно-правова база в Україні потребує перегляду, щоб забезпечити право на справедливий, неупереджений та прозорий судовий розгляд.

У другій доповіді Європейської комісії (ЄК) про виконання Україною Плану дій щодо лібералізації візового режиму Брюссель заявляє про "певний прогрес", досягнутий Києвом.

Доповідь розділено на чотири блоки. Перший блок присвячений питанням безпеки документів, включаючи біометричні паспорти.

"Певного прогресу було досягнуто у сфері безпеки документів", - констатує ЄК.

При цьому наголошується, що "правова основа" для видачі біометричних паспортів не завершена, ще необхідно прийняти план дій і програму для повного впровадження паспортів. Також не підписано закон "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України".

Другий блок присвячений питанням нелегальної міграції та реадмісії, де зазначається, що необхідні законодавчі рамки створено, у тому числі і для забезпечення підготовки кодексу для боротьби з корупцією. Разом з тим, ще необхідні додаткові зусилля для зміцнення міжвідомчого співробітництва у сфері управління кордоном.

У сфері управління міграцією також наголошується прийняття Україною "у дуже стислі терміни законодавчої бази".

"Тим не менше, необхідно вжити додаткових заходів (підзаконні акти та правила). Є деякі прогалини у розвитку національної стратегії управління міграцією", - наголошується в документі.

ЄК також констатує відповідність українського законодавства європейському у сфері надання притулку. Одночасно зазначається, що "деякі важливі положення потребують змін".

У третьому блоці "Громадський порядок і безпека" говориться, що Україна "досягла певного прогресу" у прийнятті необхідної законодавчої бази. Критикувалася відсутність плану дій з впровадження відповідної Стратегії, прийнятої ще у жовтні 2011 року, який би містив конкретні терміни, відповідальні особи, бюджет, показники ефективності і моніторинг процесу.

"Обмеженого прогресу" також було досягнуто у сфері боротьби з корупцією, зазначає Єврокомісія.

У четвертому блоці, який присвячений питанню зовнішніх відносин і фундаментальним правам, наголошується, що Україна "досягла певного прогресу": розроблено та прийнято низку важливих поправок до законодавства, які спрямовані на невиправдані перешкоди для свободи пересування в межах України. Разом з тим, ще необхідні додаткові положення в національному законодавстві. "Нормативно-правова база також потребує перегляду, щоб забезпечити право на справедливий, неупереджений та прозорий судовий розгляд", - ідеться в оцінці.

Ще однією невирішеною проблемою, на думку ЄК, є те, що Україна досі не прийняла "всеосяжне антидискримінаційне законодавство з метою забезпечення ефективного захисту проти всіх форм дискримінації".

Нагадаємо, глава представництва Євросоюзу в Києві Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив про те, що Європейський союз призупинив допомогу Україні за деякими програмами. !zn

Читайте також:

Посол ЄС підтвердив призупинення допомоги Україні за низкою програм

В Єврокомісії заявили, що не заморожували фінансову допомогу Україні

Україні істотно ускладнила видачу віз іноземцям

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі