Європа відмовляється працювати з Хорошковським в боротьбі з наркотрафіком

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© chesnok.org.ua
Невдоволення європейських спецслужб низькою ефективністю протидії наркотрафіку в Україні призвело до скорочення спільних спецоперацій.
Про це пише у своїй статті для ZN.UA Юрій Бутусов.
«Керівництво СБУ, надто втягнуте в бізнесові та внутрішньополітичні розбірки в Україні, не користується достатньою довірою європейських колег», - стверджує автор.
Як наголошується в статті, в основі роботи спецслужб лежить обмін оперативною інформацією, у розголошенні й витоку якої джерела не зацікавлені. Часто ця інформація пов’язана з політичною ситуацією в сусідніх країнах. Передаючи ці секретні дані для використання у спільних операціях зі спецслужбами сусідніх країн, європейці прагнуть бути впевнені, що ці дані не будуть використані в особистих і комерційних цілях. Такої впевненості щодо Валерія Хорошковсь кого, який не приховує своїх бізнес-інтересів та політичних поглядів, Європа не має. Жодну європейську спецслужбу (навіть у крихітній Албанії) не очолює офіційний мільярдер і власник фінансово-промислової групи.
На думку професіоналів спецслужби, з якими спілкувалося ZN.UA, для нанесення реального збитку наркомафії звітувати про успіхи в боротьбі з наркотиками слід не стільки «перекритими каналами» поставки і вилученими партіями, а засудженими організаторами поставок. Для цього організовуються так звані контрольовані поставки - коли виявлення партії вантажу не супроводжується до певного часу вилученням. Виявлений вантаж ведуть і відстежують постачальників, розповсюджувачів, склади, кораблі, схеми фінансування. Потім відбуваються арешти.
Коли іноземні спецслужби говорять про маршрути транспортування наркотиків, вони оперують не суб’єктивними оцінками, а конкретними фактами. Контро лю­ючи поставки наркотиків з латинської Америки й Афганістану в Європу, західні спецслужби отримують інформацію про шляхи проходження вантажів. Але далеко не завжди українських колег інформують про ці поставки. Закордонні спецслужби цікавить, чи є у наркомафії спільники в державних органах транзитних країн, які лазівки в режимі контролю відкрито на кордонах.
І за даними Інтерполу, один з основних маршрутів проходить через Україну.
«Центральна роль у транспортуванні героїну та кокаїну відведена порту Одеси… Заплановане впровадження безвізового режиму з Україною може сприяти збільшенню трафіка через чорноморський маршрут», - заявив Роб Уейнрайт, глава Європолу - поліцейської служби Європейського союзу.
«Заява Європолу свідчить, що контрольовані європейськими спецслужбами поставки, про які не оповіщаються державні органи України, найчастіше відбуваються безперешкодно, причому обсяг і кількість таких поставок зростає. Інакше б Європол не називав конкретний маршрут через Одесу. Це по суті неофіційне прохання до влади України перекрити діри в транзиті наркотиків через конкретний порт», - зазначив ZN.UA один із співробітників української спецслужби.
Детальніше читайте в матеріалі Юрія Бутусова «Ломка. Україна намагається реформувати боротьбу з наркотиками» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі