Європа порадила Україні перестати пояснювати тюремне ув'язнення Тимошенко лише старим кримінальним кодексом

Поділитися
Єврокомісар заявив, що Брюссель ніколи не пов'язував політичну умову підписання угоди про асоціацію з одним ім'ям, але пов'язує з тим, що "Україна провалила виконання верховенства права в деяких аспектах фундаментальних прав і свобод".

Європейський комісар з питань розширення та європейської політики Штефан Фюле впевнений, що не можна пояснювати утримання у в'язниці екс-прем'єра Юлії Тимошенко виконанням судового рішення, одночасно визнаючи факт необхідності реформування законодавства, на підставі якого вона була засуджена.

Виступаючи 6 червня в Брюсселі в Європарламенті перед журналістами з країн "Східного партнерства", Фюле нагадав, що своїм корінням Кримінальний кодекс України, за статтями якого була засуджена Тимошенко, йде в СРСР, "змішує політичну і кримінальну відповідальності і потребує приведення у відповідність з новими демократичними вимогами".

Єврокомісар розповів журналістам про свою першу бесіду з президентом України Віктором Януковичем з цього питання, яка відбулася 13 січня.

"Я запитав, чи дійсно він думає, чи вірив він у те, що це - хороша ідея, почати процес проти колишнього прем'єра з питань, де ЄС абсолютно чітко говорить, що ця справа з категорії політичної відповідальності, в той час, як ви самі говорите, що в Україні мають бути завершені реформи юридичної та судової систем, коли ваші системи ще незавершені. В іншому випадку ви б їх не реформували", - зазначив він.

Єврокомісар заявив також, що Брюссель ніколи не пов'язував політичну умову підписання угоди про асоціацію з одним ім'ям, але пов'язує з тим, що "Україна провалила виконання верховенства права в деяких аспектах фундаментальних прав і свобод".

За його словами, після того, як документ був парафований, у даний час над ним триває робота з тим, щоб угода була готова до підписання до кінця цього року.

"Але потім виникає інше питання - чи будуть у той час політичні умови для його підписання і пізніше ратифікації Європарламентом і державами-членами. Політичні умови ніколи не були пов'язані з одним ім'ям, але пов'язані з тим, що Україна, в реальності, провалила верховенство права і деякі аспекти фундаментальних прав і свобод, які представленні в цій угоді", - сказав він.

У цьому зв'язку єврокомісар висловив упевненість, що перед ратифікацією "партнер почне виконувати умови цієї угоди".

"Перед тим, як його ратифікувати, ми очікуємо, що партнер почне його виконувати", - сказав він.

Фюле перерахував низку факторів, які викликають стурбованість ЄС щодо України, зокрема, справа Тимошенко, яку ЄС "вважає політичною, а не кримінальною".

"Те, чим ми стурбовані, так це тим, що якщо подивитися на індекс свободи вираження, то Україна не робить прогрес, він падає вниз. І це причина стурбованості", - підкреслив він. !zn

Читайте також:

В Європарламенті підтвердили, що Тимошенко проти підписання асоціації до виборів


Тимошенко підтримує політичний бойкот Януковича на Євро-2012


Єврокомісар Фюле: Для євроінтеграції Україні необхідні глибокі демократичні реформи

Клюєв запевнив ЄС, що євроінтеграція - стратегічний пріоритет України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі