Європарламент загрожує Білорусі бойкотом хокейного чемпіонату

Поділитися
© European Parliament/Pietro Naj-Oleari, flickr.com
Європарламент запропонував Раді ЄС взяти до уваги останні дипломатичні ускладнення з Білоруссю і погіршення ситуації з правами людини у цій країні і підготувати рішення про нові санкції, в тому числі адресні економічні.

Європарламент 15 березня ухвалив рішення провести остаточне голосування по проекту резолюції про ситуацію в Білорусі на найближчій мінісессіі, яка пройде в Брюсселі 28-29 березня.

На сьогоднішньому засіданні депутати уточнили текст документа шляхом прийняття низки поправок.

Згідно з проектом резолюції, Європарламент погрожує Мінську жорсткістю "точкових" економічних санкцій і бойкотом хокейного чемпіонату світу 2014 року. Він повторив вимогу про безумовне звільнення політв'язнів.

Автори документа нагадують, що діалог між ЄС та Білоруссю не може бути продовжений без позитивних зрушень з усіх аспектів демократії і прав людини.

У проекті поіменно названі ті ув'язнені, яких влада Білорусі повинна звільнити в першу чергу: Алесь Бєляцький, Михайло Статкевич, Андрій Санніков, Дмитро Бондаренко та Сергій Коваленко.

У документі наголошується, що солідарне відкликання послів всіх країн Євросоюзу з Мінська свідчить про крах спроб білоруської влади внести розкол в ряди ЄС в питанні про санкції.
Крім того Європарламент "закликає національні федерації хокею країн-членів ЄС та інших демократичних країн чинити тиск на Міжнародну хокейну федерацію, в тому числі на майбутньому в травні конгресі в Хельсінкі, щоб вона переглянула попереднє рішення і вивчила можливість довірити проведення чемпіонату світу з хокею, який повинен відбутися в Білорусі в 2014 році, іншій країні, поки не будуть звільнені всі політичні в'язні".

Раді ЄС запропоновано взяти до уваги останні дипломатичні ускладнення з Білоруссю і погіршення ситуації з правами людини в цій країні і підготувати рішення про нові санкції, в тому числі адресних економічних. Європарламент просить Єврокомісію надати фінансову і політичну підтримку організаціям громадянського суспільства та незалежних ЗМІ Білорусі.

Нагадаємо, 23 березня Рада ЄС обговорить нову програму співпраці з Білоруссю. При цьому в кінці лютого верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон заявляла, що на цьому засіданні буде розглянуто повний список білоруських підприємств і бізнесменів, до яких можуть бути застосовані санкції.

Читайте також:

Білорусь не поверне послів країн ЄС через нові санкції


Санкції проти Білорусі вдарять по бізнесу ЄС

Санкції, які Європа відпрацювала на Білорусі, можуть бути застосовані до України, - Безсмертний

Лукашенко пригрозив Євросоюзу санкціями

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі