Європарламент не буде вводити санкції проти України

Поділитися
© gusadmin.ru
Європарламент має намір констатувати безліч проблем і закликати Україну до дотримання демократичних принципів, утримавшись при цьому від згадки про які-небудь санкції, окрім можливості політичного бойкоту Євро-2012.

Ні в одному з проектів резолюції, підготовлених кількома фракціями Європейського парламенту, немає згадки про можливі санкції на адресу України у зв'язку з порушенням нею демократичних стандартів. Про це повідомляє «Коммерсант-Украина» з посиланням на проекти документів.

Всі без винятку фракції Європарламенту визнають системні порушення прав людини українською владою. Так, фракція Європейської народної партії (264 депутати), асоційованим членом якої є "Батьківщина", утрималася навіть від повторення формулювань, що звучали у торішніх резолюціях Європарламенту, на зразок констатації "акту помсти Юлії Тимошенко" з боку української влади.

Фракція Соціал-демократів (185 депутатів), з якими Партія регіонів підписала угоду про співпрацю, пропонує констатувати "серйозні недоліки у незалежності судочинства" і нагадує, що "вироки і кримінальні справи стосовно Юлії Тимошенко та інших високопоставлених чиновників колишнього уряду сприймаються багатьма як акти вибіркового правосуддя".

Формулювання Європейської народної партії відрізняється тим, що члени партії вважають "вибірковість правосуддя" щодо колишніх чиновників фактом, який не підлягає сумніву.

Європейські народники також пропонують ввести "м'який" політичний бойкот української частини Євро-2012. Документ, підготовлений даною групою, нагадує що "високопоставлені європейські політики вже вказали, що не мають наміру відвідувати матчі чемпіонату в Україні", а також рекомендують "тим політикам, хто все ж відвідає матчі в Україні в приватному порядку, брати до уваги політичну ситуацію у країні і шукати можливість для побачення з політичними затриманими".

Позиції найбільших фракцій щодо Євро-2012 різняться - соціал-демократи лише констатують той факт, що ряд європейських політиків закликали до "політичного бойкоту" матчів, що будуть проведені в Україні, і пропонує Європарламенту не реагувати на цей факт.

Тим часом у підсумковий текст резолюції напевно увійдуть рекомендації до політиків з даного питання. Так, група Європейських консерваторів і реформаторів (56 депутатів), традиційно залучена у процес вироблення рішень щодо України, пропонує схвалити політичний бойкот від імені Європейського парламенту. Це рішення "пошле сильний сигнал українській владі і здатне привести до зміни курсу, обраного владою щодо опозиціонерів, заарештованих за політичними мотивами", вважають представники консерваторів і реформаторів.

Всі проекти резолюції пропонують наголосити, що перспектива підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС залежить від того, чи повернеться Київ до дотримання принципів верховенства права і чи зможе Україна забезпечити проведення чесних і вільних парламентських виборів у жовтні 2012 року. Тим часом серед фракцій немає єдиної думки про те, чи треба включати у цей список вимогу про участь у виборах лідерів опозиції.

Незважаючи на намір соціал-демократів піддати жорсткій критиці своїх українських соратників, проект резолюції їх авторства показує, що співпраця даної групи з Партією регіонів продовжується. Документ, окрім критичних зауважень, містить також ряд виправдань діяльності української влади. У проектах інших груп дані тези відсутні.

Так, соціал-демократи пропонують відзначити демократичність української влади, "яка регулярно допускає до Юлії Тимошенко іноземних відвідувачів", в той час як народники, навпаки, обурюються у зв'язку з недопуском до неї посла Євросоюзу Жозе Мануела Пінту Тейшейри. Соціал-демократи також привітали ініціативи українського прем'єра Миколи Азарова, який запросив європейських експертів до спостереження за касаційним процесом у справі Тимошенко. Розділ, який вимагає від української влади забезпечити лікування екс-прем'єра, соціал-демократи доповнили закликом на адресу Тимошенко "повністю дотримуватися запропонованого їй лікування".

У проекті групи соціал-демократів примітний також пункт, адресований швидше європейській владі, ніж українській. Партнери Партії регіонів в Європарламенті нагадують, що існують гравці, які підштовхують Київ до розриву відносин із ЄС. "Російська Федерація чинить надмірний тиск на Україну з метою недопустити створення зони вільної торгівлі з ЄС, а замість цього включити її до Митного союзу з Росією Білорусією і Казахстаном". Ця фраза, яка одного разу фігурувала в резолюції Європарламенту, з високою часткою ймовірності увійде в документ і цього разу. Також у тексті швидше за все буде нагадування про те, що Україна зберігає за собою право претендувати на членство в ЄС за умови дотримання нею критеріїв членства - поваги принципів демократії, прав людини та фундаментальних свобод.

22 травня політичні групи Європейського парламенту мають намір виробити спільний проект резолюції, який буде винесений на голосування 24 травня. Істотний вплив на підсумковий текст документа може здійснити позиція Тимошенко, про яку депутатам повідомить віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич, який зустрічався з екс-прем'єром України. Одним з головних сигналів, які Тимошенко передала колегам з ЄС, стало її прохання заморозити підписання угоди про асоціацію. На сьогоднішній день незрозуміло, чи готові депутати внести у резолюцію відповідний пункт. Станом на 21 травня у проектах документа дана вимога була відсутня. !zn

Читайте також:

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі