Європарламент вимагає від України звільнити всіх політв'язнів

Поділитися
© European Parliament/Pietro Naj-Oleari, flickr.com
Європарламент 24 травня буде вимагати від України негайного звільнення всіх в'язнів, засуджених за політично-мотивованими підставами, в тому числі - лідерів опозиції.

Європарламент планує закликати Україну негайно звільнити засуджених за політичними мотивами. Про це йдеться у спільному проекті резолюції 6 основних груп Європарламенту.

«Європарламент закликає до безумовного негайного звільнення всіх ув'язнених, засуджених за політично мотивованими підставами, в тому числі - лідерів опозиції», - йдеться у третьому пункті проекту. При цьому депутати планують також закликати Україну визначитися з долею засуджених опозиціонерів до початку передвиборчої кампанії.

У документі передбачається підкреслити, що підписання та ратифікація угоди про асоціацію між ЄС і Україною, а також її ефективна реалізація вимагають поліпшення ситуації з правами людини, у тому числі декриміналізації політичних рішень шляхом реформування Кримінального кодексу України, поліпшення дії принципу верховенства права, посилення демократії, а також проведення вільних і чесних виборів.

Крім того, проектом передбачається висловити стурбованість судовими процесами проти колишніх і діючих чиновників, які не відповідають європейським стандартам чесності, прозорості та незалежності.

Депутати також планують закликати українську владу гарантувати неупередженість та прозорість касаційного процесу екс-прем'єра Юлії Тимошенко і висловити жаль з приводу рішення Верховного спеціалізованого суду України відкласти винесення вердикту до 26 червня.

У документі також міститься заклик до офіційного Києва забезпечити права всіх ув'язнених за політично мотивованими підставами, в тому числі Тимошенко, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і колишнього виконуючого обов'язки міністра оборони Валерія Іващенка, на адекватну медичну допомогу, а також на доступ без обмежень до адвокатів , і права на відвідування близькими родичами та іншими особами, такими як посол ЄС.

Депутати планують підкреслити необхідність чесних і вільних парламентських виборів, які відбудуться у жовтні цього року. !zn

Читайте також:

Європарламент не буде вводити санкції проти України

Віце-президент Європарламенту: Наша спільна мета - допомогти Україні наблизитися до ЄС

Український уряд досі не зрозумів, що веде країну до ізоляції, - євродепутат

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі