Європарламент ухвалив резолюцію про «жорстоку хвилю переслідувань» в Росії

Поділитися
© European Parliament/Pietro Naj-Oleari, flickr.com
У резолюції висловлено занепокоєння прийняттям низки законів, які, на думку депутатів Європарламенту «можуть бути використані для подальшого обмеження опозиції та громадянського суспільства». У документі також сказано, що справа Pussy Riot додалася до «жорстокої хвилі залякування і переслідувань», що піднялася останнім часом в Росії.

Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій відзначив різке погіршення ситуації з правами людини в Росії за останні кілька місяців.

У резолюції під назвою "Про політичне використання правосуддя в Росії" висловлено занепокоєння прийняттям низки законів, які, на думку депутатів Європарламенту "можуть бути використані для подальшого обмеження опозиції та громадянського суспільства, свободи вираження думок і свободи зборів".

Європейські парламентарі нагадали, що Росія як повноправний член Ради Європи та ОБСЄ взяла на себе певні зобов'язання, і підкреслюють, що "змістовні конструктивні відносини Росії з ЄС залежать від її зусиль, спрямованих на зміцнення демократії, верховенства права та поваги основних прав людини".

У документі перераховані випадки, які, як вважають члени асамблеї ЄС, говорять про використання правосуддя в політичних цілях.

Зокрема, згадані винесення вироку членам панк-групи Pussy Riot, розслідування про ймовірне порушення закону депутатом Думи Геннадієм Гудковим, пред'явлення обвинувачень учасникам демонстрації в Москві, порушення кримінальних справ щодо опозиціонерів.

Європейські парламентарії "глибоко розчаровані вердиктом і невідповідно жорстким вироком" Надії Толоконниковій, Марії Альохіній і Катерині Самуцевіч. Вони відзначають, що "справа Pussy Riot додалася до «жорстокої хвилі залякування і переслідувань», що піднялася останнім часом в Росії, тенденції, яка викликає все більше побоювань у ЄС".

У резолюції висловлено сподівання, що цей вирок "буде переглянутий і змінений у відповідності з міжнародними зобов'язаннями Росії".

Парламентарії висловлюють глибоку стурбованість з приводу кримінального переслідування вчених, звинувачених у шпигунстві, засудження активістки опозиції Таїсії Осипової на основі "сумнівних і, можливо, сфабрикованих доказів", а також з приводу утримання під вартою і кримінального переслідування учасників акції протесту 6 травня в Москві, яких звинувачують у масових заворушеннях, порушенні кримінальних справ проти опозиціонерів Олексія Навального, Бориса Нємцова та Сергія Удальцова.

У резолюції підкреслюється, що початок парламентської процедури щодо позбавлення Гудкова його депутатського мандата "розглядається як залякування опозиційної партії, яка веде законну політичну діяльність і підтримала вимогу учасників протестного руху". Європарламент закликав Росію "утриматися від довільного використання законів для придушення членів опозиції".

Європарламент "нагадав російській владі, що сучасному і процвітаючому суспільству необхідно захищати індивідуальні та колективні права всіх громадян, і в цьому контексті закликає компетентні органи Росії змінити нові закони, щоб захистити від політичного переслідування асоціації громадян, які отримують фінансову підтримку від авторитетних зарубіжних фондів".

У резолюції висловлено занепокоєння розширювальним тлумаченням понять "екстремістська діяльність" і "екстремістська організація" в російському законодавстві, засуджуються прийняті нещодавно в деяких регіонах Росії закони, що криміналізують інформацію про гендерну ідентичність і сексуальну орієнтацію.

Європейські парламентарі закликають верховного представника у закордонних справах і Європейську комісію надавати "послідовну, глибоку підтримку активістам громадянського суспільства і представникам нових низових соціальних рухів". Вони закликають ЄС "чинти неослабний тиск на російську владу, щоб та виконувала стандарти ОБСЄ в галузі прав людини, демократії, верховенства права та незалежності судової влади". !zn

Читайте також:

У ПАРЄ заступилися за Pussy Riot

Путін не збирається втручатися у справу Pussy Riot

Європарламент рекомендував ратифікувати угоду про асоціацію тільки після виконання Україною всіх умов

Президент Європарламенту: Відносини з Україною дуже важкі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі