Європарламент рекомендував ратифікувати угоду про асоціацію тільки після виконання Україною всіх умов

Поділитися
© European Parliament/Pietro Naj-Oleari, flickr.com
Європарламент озвучив умови підписання угоди про асоціацію. Це може відбутися якщо, зокрема, буде продемонстровано повагу прав і припинення переслідування опозиції, щоб таким чином була створена справді плюралістична демократія.

Європейський парламент рекомендує Раді ЄС підписати та ратифікувати Угоду про асоціацію з Києвом тільки після того, як Україна виконає необхідні вимоги, серед яких - припинення переслідування опозиції.

Мова про це йде в доповіді, проголосованій у середу в Страсбурзі в ході пленарного засідання Європейського парламенту. Доповідачем виступив глава комітету Європарламенту з питань закордонних справ Елмар Брок.

Зокрема, в пункті 54, присвяченому Україні, зазначається, що Угода про асоціацію була парафована. "Її підписання і ратифікація може відбутися тільки в тому випадку, якщо Україна виконає всі необхідні вимоги, тобто, якщо буде гарантовано повагу прав меншин, забезпечене верховенство права за допомогою зміцнення стабільності, незалежності та ефективності відповідних інституцій, якщо буде продемонстровано повагу прав і припинення переслідування опозиції, щоб таким чином була створена справді плюралістична демократія", - говориться в документі.

У доповіді міститься заклик до верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Кетрін Ештон і всієї Єврокомісії гарантувати достатні фінансові кошти для підтримки додаткової наглядової місії на майбутніх парламентських виборах в Україні.

- МЗС сподівається підписати угоду про асоціацію з ЄС після виборів

Крім того, Європейський парламент закликає Верховну Раду внести поправки до Кримінального кодексу в статті, які "беруть початок ще до часів Радянського Союзу, за допомогою виключення кримінальних санкцій за політичні дії державних чиновників, які діяли в якості офіційних осіб".

Нагадаємо, 30 березня 2012 глави делегацій на переговорах України і Європейського союзу парафували Угоду про асоціацію, включаючи поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі. 19 липня представниками України і Європейської комісії в Брюсселі було парафовано текст угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, який є невід'ємною частиною угоди про асоціацію.

Однак у Європі сумніваються в готовності України до угоди. Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт за підсумками зустрічі з послом Швеції в Україні 12 червня в Стокгольмі написав у своєму блозі, що євроінтеграцію України зупинено, і подальший розвиток подій залежить від керівництва країни та ключ до розв'язання цієї ситуації в руках української влади.

Українська влада вважає, що країна семимильними кроками рухається в Європу. Зокрема, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, «темпи просування України по шляху євроінтеграції не сповільнилися, а - навпаки - прискорилися». !zn

Читайте також:

У Європі не виключають, що саміт Україна - ЄС може не відбутися


Європейські спостерігачі відзначили використання адмінресурсу на парламентських виборах

Генсек Ради Європи впевнений, що якщо Янукович не виконає рішення Євросуду, у нього будуть «справжні проблеми»


Рада Європи стурбована перспективою міжнародної ізоляції України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі