Адвокат: Європейський суд не зможе звільнити Луценка

Поділитися
Якщо Європейський суд задовольнить позов захисту екс-глави МВС щодо незаконного арешту і утримання під вартою, це не означає, що дане рішення буде виконано в Україні. За словами адвоката Луценка в Україні є закон, який гарантує виконання рішень Європейського суду, але він не визначає процедуру виконання рішень.

Європейський суд з прав людини не може скасувати рішення українських судів. Про це заявив адвокат Олексій Баганець в ефірі 5 каналу.

«Якщо рішення Європейського суду буде прийнято до розгляду апеляційним судом скарги Луценка та апеляції захисників, то відповідно апеляційному суду доведеться зважувати рішення Європейського суду про незаконність затримання, арешту і утримання під вартою Луценка», - зазначив адвокат.

«На мою думку, апеляційний суд повинен на це звернути увагу і прийняти рішення про його звільнення», - додав він.

При цьому Баганець зазначив, що виконання рішення Євросуду в Україні буде проблематичним.

«Будь-яке рішення Європейського суду українська сторона має право оскаржити у Великій палаті Європейського суду. На це потрібен час», - заявив він.

«Сама процедура виконання рішення Європейського суду також пов'язана з тим, що після отримання і перекладу рішення, це рішення уповноважений представник уряду в Євросуді повинен направити протягом 10 днів сторонам, і в першу чергу, як позивачу і його представникам, так і уряду України, і компетентним органам для його виконання», - розповів адвокат.

Адвокат уточнив, що рішення Євросуду не скасовує рішення українських судів.

«Якщо буде визнано, що Луценка було незаконно затримано, арештовано і він незаконно утримувався стільки часу під вартою..., то зазвичай у першу чергу повинні пронести дисциплінарне покарання посадові особи, які приймали рішення про затримання, арешт, і ті посадові особи, які не реагували на наші клопотання про звільнення Луценка з-під варти», - заявив він.

«З урахуванням того досвіду, який склався у мене у справі Луценка, і в інших справах політичних, у мене такої впевненості про те, що Україна негайно почне виконувати рішення Європейського суду, вибачте, немає», - підсумував Баганець.

Як відомо, 17 квітня в Євросуді з прав людини відбулися слухання справи екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, 27 лютого Печерський районний суд Києва засудив Луценка до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд визнав його винним у здійсненні злочинів, передбачених частиною 3 статті 365 (перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) та частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу.

Крім того, варто нагадати, що стосовно екс-глави МВС порушено ще одну кримінальну справу - за нецільове використання коштів під час святкування Дня міліції у палаці «Україна».

Апеляційний суд Києва має розглянути апеляцію на вирок Печерського суду 15 травня. !zn

Читайте також:

Дружина Луценка не виключає, що цироз печінки у її чоловіка може перерости у рак

Луценка в СІЗО заразили гепатитом

Пенітенціарна служба показала палату Луценка (відео)

Янукович упевнений, що Тимошенко заслужено несе покарання

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі