Євросоюз має намір пом'якшити умови підписання Угоди про асоціацію з Україною

Поділитися
© pramodwaikar.com
У список вимог, виконання яких приведе Україну до підписання договору про асоціацію, увійшли розробка Виборчого кодексу, продовження судової реформи і ліквідація наслідків вибіркового правосуддя.

У понеділок Рада ЄС оприлюднить умови підписання Угоди про асоціацію (УА) з Україною. Вони будуть пом'якшені, щоб зберегти шанс на підписання УА в 2013 році.

Чергове засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ - органу, до компетенції якого входить вироблення стратегії взаємин Євросоюзу з зовнішніми партнерами, відбудеться 10 грудня у Брюсселі. До порядку денного включено і українське питання. Представники країн-членів ЄС повинні визначити, як розвивати відносини з Україною після парламентських виборів, що викликали неоднозначну оцінку Заходу, і чи варто підписувати угоду про асоціацію з Україною в умовах, що склалися, пише Коммерсант-Украина..

Проект рішення Ради ЄС, затверджений минулої середи, поки не оприлюднюється. Але співрозмовники в європейських структурах запевнили, що Брюссель вирішив дати Києву ще один шанс. «Євросоюз ставить питання не про те, чи підписувати угоду з Україною, а про те, коли її підписувати. Адже ми вклали стільки сил у переговори з Україною не для того, щоб відмовитися від цього документа, - пояснило одне з джерел. - Хоча це не скасовує існування умов підписання УА».

Раніше представники ЄС називали три ключові вимоги до України, при виконанні яких стане можливе підписання угоди, - проведення вільних і чесних виборів; відмова від практики виборчого правосуддя і ліквідація її наслідків; прогрес у проведенні реформ. Два останні пункти, втім, досить неконкретні і допускають двояку оцінку їх виконання, а перший вже застарів - вибори відбулися і викликали критику багатьох спостерігачів.

У рішенні Ради ЄС буде міститися оновлений список умов. Вони будуть дещо пом'якшені, щоб зробити можливим підписання УА в 2013 році. Зокрема, Брюссель вирішив погодитися з доводами офіційного Києва про те, що джерелом проблем при проведенні виборів стало неідеальне виборче законодавство. Рада ЄС вимагатиме від України розробити новий всеосяжний Виборчий кодекс, причому з урахуванням думки опозиції.

Загальну вимогу про продовження реформ в Україні буде конкретизовано - оцінка Євросоюзом виконання даного пункту буде базуватися на прогрес у реалізації судової реформи.

У списку залишиться умова, пов'язана з проблемою вибіркового правосуддя. Співрозмовники видання, знайомі з проектом рішення Ради ЄС, стверджують, що в ньому не згадуються конкретні прізвища, проте Європа чекає перегляду вироків екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-глави МВС Юрія Луценка. «Про це не йдеться прямо, але Рада ЄС дає Україні шанс скасувати їхні вироки на підставі майбутніх рішень Європейського суду з прав людини», - вважає одне з джерел у Брюсселі.

На сьогоднішньому засіданні буде обговорюватися також можлива дата саміту Україна-ЄС. «Мова скоріше йде про кінець лютого або навіть про березень», - пояснив газеті європейський дипломат. За однією з версій, Брюссель може дочекатися проведення довиборів у Раду за п'яти мажоритарних округах.

Нагадаємо, що 10 грудня у Брюсселі має відбутися засідання Ради закордонних справ ЄС, під час якого планується прийняти висновки щодо ситуації в Україні.

На попередньому засіданні ради, 19 листопада, міністри вже обговорили ситуацію в Україні після парламентських виборів, проте висновків не приймали.

У МЗС Німеччини умовами для підписання угоди назвали «проведення вільних і чесних виборів, припинення практики вибіркового правосуддя, прогрес у проведенні реформ». !zn

Читайте також:

Хорошковський закликав до консенсусу влади і опозиції щодо стратегічних питань

Умови для асоціації з ЄС будуть стосуватися виборів і вибіркового правосуддя в Україні

ЄС вітає європейський вибір України в Угоді про асоціацію

В інтернеті опублікували текст угоди про асоціацію України і ЄС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі