Фаворит-республіканець Ромні програв праймеріз у Південній Кароліні

Поділитися
© Reuters
Ньют Гінгріч переміг на республіканських праймеріз у Південній Кароліні. Це робить інтригуючою і неоднозначною ситуацію з вибором кандидата республіканців на президентських виборах.

У Південній Кароліні закінчилося голосування на республіканських праймеріз. Переміг Ньют Гінгріч. Дані такі: Гінгріч отримав 40%. За ним іде Мітт Ромні, у нього 28% голосів. Рік Санторума третій з 17%. Рон Пол може записати до свого активу 13%.

«Я хочу привітати спікера Гінгріча ... Це важкий бій. У нас багато роботи попереду. Вже завтра ми рухаємося далі - до Флориди», - сказав у підсумковому виступі його головний суперник Мітт Ромні.

Оскільки колишній спікер Палати представників Гінгріч переміг у цьому консервативному штаті, ситуація з визначенням кандидата в президенти від Республіканської партії стає більш інтригуючою і неоднозначною. Ромні вважався фаворитом, особливо після його перемоги в Нью-Гемпширі. Однак його друге місце в Південній Кароліні може сплутати карти республіканцям.

Ще тиждень тому більшість досліджень демонстрували, що Ромні все-таки зможе отримати перемогу на праймеріз у Південній Кароліні. Проте критичні атаки з боку його суперників привели до того, що шанси Ромні зменшилися.

До того ж, він змушений був визнати, що, будучи мультимільйонером, платить податки за ставкою, яка набагато нижча за ту, що застосовується до американців з набагато більш скромними доходами. Це не додало Ромні прихильників.

Деякі політологи вважають, що ці невдачі можуть бути пов'язані і з релігійними протиріччями. За даними CNN, 64% виборців сьогодні в Південній Кароліні - євангелісти, а Ромні - мормон.

Ньют Гінгріч може отримати додаткові голоси завдяки діям губернатора Техасу Ріка Перрі, який зійшов з дистанції і закликав своїх прихильників віддати голоси Гінгрічу.

Політична кар'єра Гінгріча вважалася безнадійно загубленою. Він змушений був піти зі свого поста через звинувачення в етичних порушеннях. Його репутацію заплямувала історія подружньої зради ще в роки спікерства. Причому, тричі одружений Гінгріч (другий і третій його шлюби стали результатом подружніх зрад) гаряче виступав за оголошення імпічменту президенту Біллу Клінтону, коли той збрехав про характер своїх стосунків з Монікою Левінські. Тоді багато хто звинувачував Гінгріча в лицемірстві.

Проте колишній спікер має феноменальну здатність «відроджуватися з попелу» і наділений неабиякими бійцівськими якостями, що час від часу привертає на його бік безліч прихильників.

Буквально напередодні голосування в Південній Кароліні колишня дружина Ньюта Гінгріча розповіла всій країні, як чоловік мало того, що зраджував, але ще й пропонував їй відкритий шлюб. Іншими словами, шлюб без зобов'язань. Здавалося б, побожні консерватори, а саме вони становлять головний республіканський електорат в Південній Кароліні, мали б відвернутися від 68-річного Гінгріча. Але не відвернулися. Не останню роль у цьому відіграли й переконливі виступи кандидата на останніх дебатах. У дискусії напередодні голосування він піддав жорстокій критиці ЗМІ, які, за його словами, не дають зосередитися на проблемах країни, відволікаючи увагу демонстрацією «брудної білизни» кандидатів.

Для більшості американців головні теми президентських виборів - проблеми в економіці країни і високий рівень безробіття. Багато політичних аналітиків припускають, що Барака Обаму, який стане кандидатом від Демократичної партії, чекає серйозна боротьба з кандидатом республіканців.

Поки за кількістю «виграних» делегатів лідирує Ромні. У нього їх 31. У Гінгріча - 26, у Пола - 10, і Санторума закріпив за собою 8 делегатів.

Читайте також

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі