Франція готова вторгнутися в Сирію

Поділитися
© g2tour.com
Президент Франції не виключає можливості проведення військової операції у Сирії за згодою Ради Безпеки ООН. До військової операції готова приєднатися і Бельгія, якщо її попросять, однак сама країна таку ініціативу не проявлятиме.

Кінець кризи у Сирії могла б покласти військова інтервенція. Вона може відбутися, якщо буде підтримана Радою Безпеки ООН. З такими заявами виступив новий президент Франції Франсуа Олланд.

«Неприпустимо дозволяти режиму Башара Асада вбивати власний народ», - заявив Олланд.

«На нас і на інших лежить відповідальність: переконати Росію і Китай, а також знайти вихід, який не обов'язково буде військовим», - заявив Олланд, який у п'ятницю має зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним в Парижі. А на початку липня він збирає конференцію «друзів Сирії».

Франсуа Олланд у своїй заяві посилався на письменника і філософа Бернара-Анрі Леві, який говорив про військову операцію у Сирії. Леві був одним з ініціаторів військової операції у Лівії проти режиму Муаммара Каддафі, у необхідності якої він переконував Ніколя Саркозі, який був у той час президентом Франції.

Незалежно від заяви Олланда глава військового відомства Бельгії Пітер де Крем також у вівторок виступив: Бельгія готова взяти участь у військовій інтервенції у Сирії.

Міністр оборони зазначив, що такий крок можливий за умови, що Бельгію про це попросять і що вона буде брати участь у кампанії в рамках міжнародної операції.

За висловом міністра, процитованого багатьма бельгійськими ЗМІ, не дуже зрозуміло, хто повинен попросити Бельгію про таке втручання. «Якщо до Бельгії звернуться і уряд вважатиме це за потрібне, ми можемо так вчинити», - сказав де Крем. Хоча він уточнив, що сама країна таку ініціативу не проявить.

Міністр також вважає, що мова не може йти про самостійну операцію невеликої групи країн. На його думку, необхідна підтримка міжнародного співтовариства та ООН.

Де Крем вказав на складність можливої операції у Сирії, яку порівняв з «пороховою бочкою», і будь-яка необережність матиме наслідки для всього регіону.

Він виключив операцію за типом тієї, що НАТО провела у Лівії. На його думку, «НАТО не може бути жандармом для всього світу». У той же час, з його висловлювань важко зрозуміти, про який саме формат операції він говорить.

Відзначимо, що Бельгія поповнила цілу низку країн Заходу, які у вівторок вислали сирійських дипломатів. Справа в тому, що ввечері у вівторок МЗС Нідерландів оголосив посла Сирії персоною нон-ґрата.

Посол Сирії Мохамед Айман Джаміл Соуссан представляє свою країну у країнах Бенілюксу. Його резиденція знаходиться у Брюсселі. Оскільки посольство базується на території іншої країни, Нідерланди не могли вислати дипломата на кшталт того, як це зробили вже декілька західноєвропейських країн. Посол Нідерландів був відкликаний з Дамаска ще в лютому цього року.

Нинішніми діями міжнародне співтовариство висловлює осуд подій у сирійському містечку Хула, де були виявлені тіла 108 жертв збройного насильства, у тому числі 34 жінок і 49 дітей.

Сирійська влада звинувачує у трагедії терористичні угруповання, а голландський МЗС вважає, що відповідальність лежить на керівництві країни на чолі з президентом Башаром Асадом. «Ми не можемо продовжувати співпрацю з країною, яку очолює такий президент. Тому я прийняв рішення оголосити сирійського посла персоною нон-ґрата», - заявив міністр закордонних справ Нідерландів Урі Розенталь.

Як йдеться в заяві голландського МЗС, «рішення було прийнято після консультацій з партнерами з Європейського Союзу». Глава сирійської дипмісії офіційно повідомлений про це сьогодні ввечері.

Голландський уряд надає фінансову і технічну підтримку сирійській опозиції, надаючи, зокрема, ноутбуки та комунікаційне обладнання.

Читайте також:

Саудівський імам призначив винагороду у півмільйона доларів за голову Башара Асада

При обстрілі сирійською армією міста Хама вбито 41 особу. Серед загиблих є жінки і діти

Сирія оголосила про початок виведення військ з бунтівних провінцій. В ЄС звинуватили Дамаск у «нахабній брехні»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі