Freedom House та Atlantic Council нагадали Януковичу, що Україна вже на шляху до авторитаризму і клептократії

Поділитися
Неурядові організації Freedom House і Atlantic Council попереджають президента України Віктора Януковича про те, що тривожні тенденції ведуть Україну до авторитаризму і клептократії.

Відповідне попередження міститься у зверненні до глави української держави, що було опубліковане в українських ЗМІ в середу.

"Тривалі тривожні тенденції у вашій країні ведуть Україну до клептократії та авторитаризму. Це загрожує катастрофічними наслідками для країни. І це зовсім не те, для чого вас обрав народ", - йдеться у зверненні, підписаному президентом Freedom House Девідом Кремером, виконавчим віце-президентом Atlantic Council Деймоном Вілсоном і запрошеним співробітником Atlantic Council Робертом Нуріком.

Автори звернення підкреслюють, що досягненням за останній рік загрожує небезпека, "якщо президент і уряд не припинять нехтування правами людини і демократичними принципами".

"Кримінальне переслідування колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яку ви перемогли в другому турі президентських виборів минулого року, є свідченням погіршення ситуації в країні. Її справа стала приводом для розгляду міжнародним співтовариством як грубе порушення законодавства з метою переслідування головних політичних опонентів", - говориться в зверненні.

"І це не єдиний привід для занепокоєння. Міністр внутрішніх справ уряду Тимошенко Юрій Луценко перебуває за гратами з грудня минулого року. Він також став жертвою підозрілої підвищеної активності прокуратури. Ваші представники кажуть, що розслідування проводяться проти більш ніж 400 нинішніх чиновників, але жоден з цих випадків не стосується осіб з таким політичним статусом. Процедури проведення таких кримінальних розслідувань не викликають довіри ні в Україні, ні за кордоном. Чотири різні кримінальні справи були порушені проти Тимошенко", - зазначають американські експерти.

Автори звернення зазначають, що СБУ і Генеральна прокуратура "здається вийшли з-під контролю і намагаються зачепитися за все, що може бути використано як звинувачення проти Тимошенко з метою позбавити її права участі в майбутніх виборах".

"Європейський суд з прав людини буде розглядати цю справу. І це лише доводить те, що порушення українського судового законодавства відбувається з політичними цілями і є нехтуванням європейськими нормами і цінностями", - підкреслюється в зверненні.

Американські експерти також звертають увагу президента на проблеми з минулими місцевими виборами а також на діяльність силових структур: "Місцеві вибори в жовтні минулого року проходили з грубим порушенням демократичних стандартів, ламаючи позитивну п'ятирічну тенденцію проведення чесних і справедливих виборів. Служба безпеки бере на себе дуже велику відповідальність, враховуючи необгрунтований тиск співробітників служби на громадських активістів (українських та іноземних), а також журналістів".

"Парламент загруз у бюрократії. Корупція все ще залишається величезною проблемою на всіх рівнях влади. Політика в галузі освіти, релігії та мови лише посилює суспільну ворожнечу і чвари і аж ніяк не сприяє національній єдності", - підкреслюють автори звернення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі