Гаазький трибунал виправдав хорватських генералів, засуджених за масові вбивства сербів

Поділитися
Гаазький трибунал виправдав хорватських генералів, засуджених за масові вбивства сербів © b92.net
Звільнення генералів Анте Готовіна і Младена Маркача тисячі хорватів зустріли криками радості. Сербія заявила, що трибунал себе дискредитував.

Апеляційна палата Гаазького трибуналу винесла виправдувальний вирок хорватським генералам Анте Готовіну і Младену Маркачу, яких раніше засудили до тривалих тюремних термінів за злочини проти мирного населення Сербії під час війни у Хорватії в 1995 році.

За майже 20 років існування Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії, що працює під егідою ООН, це найгучніший перегляд раніше винесеного вироку.

55-річних Готовіну і Маркача звільнили в залі суду. Обидва на засіданні заявили, що не скоювали навмисних злочинів проти мирних жителів.

У 2011 році генералів визнали винними у масових вбивствах, переслідуваннях, репресіях і знищенні власності. Готовіну засудили до 24 років ув'язнення, Маркача - до 18 років.

У самій Хорватії Анте Готовіну вважають національним героєм. За процесом стежили в прямому ефірі тисячі осіб на головній площі в Загребі. На рішення суду люди відреагували криками радості.

Сербія сприйняла новину холодно. «Гаазький трибунал повністю дискредитував себе цим рішенням», - прокоментував віце-прем'єр сербського уряду Расім Льяіч.

Хорвати вважають, що в 1995 році захищалися від сербської агресії. Військова операція поклала кінець самопроголошеній республіці Сербська Країна і по суті завершила чотирирічну війну за незалежність Хорватії. Зовсім інакше бачать те, що відбулося під час операції «Буря», вигнані серби. Багато з них досі перебувають у становищі біженців у Сербії. !zn

Читайте також:

Заарештовано одного з найбільш розшукуваних у США злочинців

Белград і Приштина домовилися про статус Косово

Хорватський парламент одностайно проголосував за вступ до ЄС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі