Гавел: Через політику Януковича Україну до Євросоюзу не запросять

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Колишній президент Чеської республіки Вацлав Гавел, письменник, драматург, у минулому дисидент, вважає, що політика діючої української влади стоїть на заваді до членства України в Євросоюзі.

«Від обрання президента Віктора Януковича у 2010 році Україна пережила значне і тривожне погіршення демократичних засад. Підвалини демократичного суспільства - свобода висловлювань, зібрань і преси - потрапляють під дедалі більший тиск. Понадто, переслідування членів опозиції, кульмінацією якого став арешт колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко під час судового процесу, визнаного на Заході політично вмотивованим, лише підтверджує, що верховенство права ігнорується», - йдеться в статті В.Гавела в англомовному російському виданні Moscow Times.

Україна досягла роздоріжжя. Один напрямок веде до демократії, інший - до автократії, наголошує В.Гавел. Переважна більшість українських громадян, на його думку, віддає перевагу членству у ЄС, але їхній ентузіазм наражається на відсутність чіткої політики ЄС щодо України.

А в цей час адміністрація В.Януковича проголошує бажання вступити до ЄС, але не запровадила змін, необхідних для виконання критеріїв вступу. В.Гавел пише, що результатом цієї непослідовності стане те, що в найближчому майбутньому Україну не запросять починати переговори про членство у ЄС.

Але завершує колишній чеський президент порадою для Євросоюзу: життєвим інтересам ЄС відповідає вироблення активнішої політики щодо України, пише В.Гавел. Тому Польща має скористатися своїм статусом президента ЄС і підтримати демократію в Україні так само, як самих поляків Захід підтримав у минулому, - вважає автор статті і закликає не жертвувати підтримкою України задля політичної доцільності чи простої економічної вигоди.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі