Генсек НАТО просить випустити Тимошенко і Луценка

Поділитися
Генсек НАТО вважає, що справи Тимошенко і Луценка є основними каменями спотикання у відносинах, а також, що політичне керівництво України має вирішити це питання якнайшвидше.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен сподівається, що політичне керівництво України якомога швидше вирішить питання щодо ув'язнених екс-прем'єра України Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з метою продовження співпраці з альянсом.

В інтерв'ю у Брюсселі з нагоди 15-річчя підписання Хартії про особливе партнерство генсек альянсу констатував, що за цей час сторони "досягли значного прогресу".

«Я думаю, що в майбутні роки є потенціал для ще більш тісної співпраці, але є й одна велика проблема - це те, що ми розцінюємо як політично мотивовані судові переслідування лідерів опозиції в Україні», - сказав він.

Відповідаючи на репліку, що цей фактор послужив причиною перенесення в Україну візиту Північноатлантичної Ради (ПАР), який міг відбутися цього року, орієнтовно влітку, Фог Расмуссен пояснив, що в цьому зв'язку «була дана загальна оцінка поточної ситуації».

«Немає причини, з якої потрібно приховувати, що справи Юлії Тимошенко і Юрія Луценка є для нас предметом для занепокоєння. Взаємні зобов'язання поважати верховенство права, права людини - це теж частина нашого особливого партнерства. Я розглядаю ці справи основними каменями спотикання в наших відносинах, тому я закликав політичне керівництво України вирішити це питання якомога швидше», - заявив генеральний секретар НАТО.

Відповідаючи на запитання, що послужить для НАТО чітким сигналом про те, що відносини можуть повернутися в колишнє русло, і візит ПАР таки відбудеться, Фог Расмуссен підкреслив, що стосовно цього візиту «необхідно брати до уваги багато моментів, у тому числі той факт, що у нас дуже щільний графік».

«Але в кінцевому підсумку, і дозвольте мені бути дуже відвертим у цьому відношенні, я думаю, що звільнення Тимошенко буде одним з важливих елементів. В цілому, я думаю, що важливим елементом для подальшого розвитку нашого особливого партнерства є прихильність України до реформ, реформ судової та правової систем», - упевнений він.

Торкаючись безпосередньо 15-річчя Хартії, генсек альянсу відзначив важливість особливого партнерства, яке базується на тому, що "незалежна, суверенна і стабільна Україна є одним з наріжних каменів в євро-атлантичній безпеці". "Це причина, через яку ми вирішили співпрацювати з Україною в рамках особливого партнерства. За ці 15 років ми досягли значного прогресу в наших відносинах", - підкреслив він. !zn

Читайте також:

Чоловік найняв для Тимошенко американських лобістів, щоб домогтися її лікування за кордоном

Захист Тимошенко побоюється її швидкого повернення в колонію

Вирок Луценку можуть винести днями, - адвокат

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі