Генсек ООН закликав Ізраїль і ХАМАС до перемир'я

Поділитися
Мун заявив, що Ізраїлю та палестинцям слід співпрацювати з Єгиптом в його зусиллях щодо припинення насильства у секторі Газа. Він підкреслив, що сторони повинні досягти негайного припинення вогню.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав усі сторони конфлікту у секторі Газа оголосити перемир'я.

«Це має припинитися. Я рішуче вимагаю від усіх сторін (конфлікту - ред.) відгукнутися на всі зусилля, які робляться під егідою Єгипту, і негайно досягти припинення вогню. Будь-яка подальша ескалація (напруженості - ред) неминуче призведе до зростання страждань мирного населення, чого слід уникати», - йдеться в заяві генсека ООН.

Пан Гі Мун повідомив: «Я вирушаю в регіон, щоб особисто звернутися з вимогою про припинення насильства і внести вклад у ті зусилля (щодо припинення вогню - ред.), які вже додаються».

Раніше повідомлялося, що Пан Гі Мун має намір відвідати Єрусалим і палестинські території, дата поїздки не уточнюється.

Як повідомили палестинські представники, минула неділя була «найкривавішим» днем п'ятиденних авіанальотів і артобстрілу сектору Газа з боку Ізраїлю. Тільки за один день загинули 29 палестинців, серед них - жінки й малолітні діти. За станом на вечір неділі, загальне число жертв палестинців у секторі Газа досягла 75 людей, більше 700 осіб отримали поранення.

Разом з тим, надії на досягнення угоди про перемир'я ще зберігаються. Як повідомлялося, в Каїр у неділю прибула ізраїльська делегація для переговорів з рухом ХАМАС, бойовики якого продовжують ракетні обстріли території Ізраїлю. У неділю представник руху повідомив журналістам, що домовленість про перемир'я може бути досягнута «сьогодні - завтра».

У свою чергу міністр закордонних справ Ізраїлю Агвідор Ліберман заявив, що єдиною умовою припинення авіанальотів по позиціях ХАМАС у секторі Газа є повне припинення ракетних пусків бойовиками ХАМАС по Ізраїлю.

Президент США Барак Обама у неділю підтвердив, що Сполучені Штати визнають право Ізраїлю на самооборону у конфлікті з палестинцями з сектору Газа.

«Немає жодної країни на Землі, яка зазнала б ракетних обстрілів своїх жителів з-за кордону», - сказав він на прес-конференції у Бангкоку в рамках візиту до Таїланду, який почався в неділю.

«Ми повністю підтримуємо право Ізраїлю захищати себе», - підкреслив Б.Обама.

Разом з тим, як зазначають спостерігачі, Ізраїль готується до наземної операції у секторі Газа. Підставою для таких висновків стала заява прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який сказав, що Ізраїль готовий до серйозного розширення масштабів операції у секторі Газа.

«Армія готова до того, щоб значно розширити рамки операції (в Газі - ред.)», - цитують місцеві ЗМІ заяву прем'єра засіданні уряду країни у неділю.

За його словами, «солдати готові до будь-яких дій, які можуть бути зроблені».

Наземне збройне вторгнення Ізраїлю в сектор Газа позбавить його міжнародної підтримки, вважає міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг.

«Прем'єр-міністр (Девід Кемерон - ред.) і я заявили нашим ізраїльським партнерам, що наземне вторгнення у сектор Газа призведе до втрати Ізраїлем міжнародної підтримки і симпатій, які він має зараз», - сказав він.

Водночас, за словами В.Хейга, рух ХАМАС несе відповідальність за загострення ситуації, оскільки саме його пуски ракет по території Ізраїлю змусили його приступити до завдання ударів по сектору Газа.

Він, однак, обмовився, що наземна операція Ізраїлю в секторі буде «з розряду інших пропорцій».

Для демонстрації підтримки палестинців у вівторок сектор Газа намір відвідати делегація Ліги арабських держав (ЛАД) на чолі з її генеральним секретарем Набілем аль-Арабі.

Раніше палестинська сторона виступила із закликом скликання саміту ЛАД для обговорення ситуації у секторі Газа. !zn

Читайте також:

Війна обходиться Ізраїлю в $15 млн за кожний день

Армія Ізраїлю розбомбила штаб-квартиру ХАМАС у секторі Газа

Ліга арабських держав засудила удари Ізраїлю по сектору Газа

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі