Герман обіцяє, що бар'єр для регіональної мови піднімуть в 2-3 рази

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Герман визнала, що при голосуванні закону в Раді "спрацювала пропаганда" з боку Партії регіонів і комуністів.

Перші поправки в закон про мовну політику передбачатимуть збільшення в два або три рази бар'єру, необхідного для надання мові статусу регіональної.

Про це заявила радник президента України, керівник Головного управління з гуманітарних та суспільно-політичних питань при АП Ганна Герман в інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви" у п'ятницю, 10 серпня.

Так, Герман назвала прийнятий Радою закон Колесниченко-Кивалова "поспішним, дуже сирим і суперечить багатьом іншим актам і законам". А тому, сказала вона, перші поправки до нього можуть бути розглянуті парламентом вже у вересні.

- Янукович незадоволений законом про мови - до кінця вересня він буде змінений

Зокрема, повідомила Герман, однією з поправок може стати збільшення необхідної чисельності носіїв мови, при якій мові надається статус регіональної (зараз - 10%).

"Рівень потрібно піднімати, десь до 20-30%. І це ті зміни в закон, про які ми говорили на зустрічі з президентом",-сказала вона.

Крім того, зазначила Герман, зміни повинні торкнуться формулювання, що регіональну мову "можна використовувати замість [державної] мови або одночасно з нею".

"Ось це "замість нього" потрібно прибрати", - заявила радник президента з гуманітарних питань, підкресливши, що мови повинні співіснувати, а не виключати один одного.

При цьому Герман визнала, що при голосуванні закону в Раді "спрацювала пропаганда" з боку Партії регіонів і комуністів.

Нагадаємо, що відповідно до нового "мовного" закону, який набрав чинності в п'ятницю, 10 серпня, російська (або інша мова нацменшин) отримує статус регіональної там, де вона є рідною для як мінімум 10% населення. Таким чином, згідно з цією нормою, російська може отримати офіційний статус у 13 з 27 регіонів України. !zn

Читайте також:

Янукович підписав «мовний» закон

У Донецьку вже пообіцяли прийняти «свій підзаконний акт», щоб офіційно закріпити статус російської мови


Опозиція обіцяє скасувати мовний закон, а Януковича і Литвина притягнути до відповідальності

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі