Німеччина хоче переписати Лісабонський договір

Поділитися
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив про необхідність модернізації Лісабонського договору - свого роду «конституції» Євросоюзу, за якою країни ЄС живуть з 2009 року.

Він зазначив, що центральні органи влади ЄС у Брюсселі повинні отримати набагато більше повноважень у фінансовій та економічній сфері, ніж зараз.

Політик розуміє, наскільки болючим і непростим може стати процес перегляду настільки фундаментального документа. Проте, вважає він, в умовах важкої кризи, що набирає оборотів в єврозоні, зробити це все одно необхідно.

Раніше з подібними заявами виступала і канцлер ФРН Ангела Меркель. У березні 2011 року вона, зокрема, заявила, що зміни в угоді потрібні для того, щоб ЄС міг більш ефективно і оперативно реагувати на економічні труднощі, з якими стикається Євросоюз.

Нагадаємо, підписаний у 2007 році, Лісабонський договір набув чинності у 2009 році після загальноєвропейських дебатів, а також низки ратифікацій і референдумів у країнах-учасницях. У 2008 році його набрання чинності
опинилося під загрозою через відмову Ірландії підтримати документ, проте пізніше жителі цієї країни змінили свою думку.

У даний час деякі країни, що входять до зони євро, відчувають серйозні економічні труднощі, пов'язані із занадто високими державними витратами на тлі невисоких надходжень до бюджету. «Розплачуватися» за відсутність бюджетної дисципліни в цих країнах доводиться всім державам єврозони, причому Німеччина несе найбільше навантаження.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі