Глава ЦВК не хоче відеоспостереження на виборах: Ми не настільки багаті

Поділитися
Володимир Шаповал вказав на низку недоліків закону про забезпечення прозорості виборів. На думку голови ЦВК, встановлюючи камери на виборчих дільницях, влада повторить невдалий російський досвід.

Глава Центрвиборчкому Володимир Шаповал сумнівається в користі відеоспостереження на виборах. Про це він сказав в інтерв'ю виданню «Коммерсант-Украина»

«Я незадоволений тим, що ЦВК в цьому питанні було, по суті, поставлено перед фактом. З нами ніхто не радився, хоча я і не претендую на те, щоб давати технічні консультації, але було б непогано, якби ЦВК заздалегідь поставили до відома», - зазначив Шаповал.

«Сам по собі процес відеоспостереження не можна оцінити однозначно. З одного боку, це ніби позитивний момент: візуальне спостереження, додаткові контрольні можливості публічного характеру. Хоча підрахунок голосів випадає за рамки відеоспостереження», - сказав він.

Глава ЦВК вважає, що «відбувається своєрідний ремейк, повтор російського досвіду».

- Імітація прозорості

«Я був спостерігачем на виборах у Росії і хочу сказати, що в неофіційних розмовах з їхніми організаторами, починаючи з найвищого рівня і закінчуючи рівнем виборчих ділянок, практично не чув позитивних відгуків з приводу того, що на ділянках встановлені відеокамери», - сказав він .

«Звичайно, до цих оцінок можна ставитися скептично: як відомо, виконавці нерідко висловлюють невдоволення, «краще погано відпочивати, ніж добре працювати» - це відомий принцип і девіз багатьох. Тим не менш, питання залишаються», - додав Шаповал.

Глава ЦВК «сповнений сумнівів» щодо користі відеоспостереження на виборах. «Плюси теж є, їх я вже назвав, а мінуси очевидні. До речі, дуже серйозний мінус - необхідність актуальних витрат в 1 млрд грн. Ми не настільки багаті, щоб легким рухом руки «відстебнути» мільярд на процедури, які серйозно не апробовані», - заявив він.

«Проте можу сказати - закон є, і, якщо він набуде чинності, ми його виконаємо», - підкреслив Шаповал.

За словами глави ЦВК, «левова частка» технічної роботи в цьому напрямку «буде проведена Кабінетом міністрів».

«Сподіваюся на це. За законом, Кабмін повинен забезпечити закупівлю та тестування обладнання, інші роботи. До речі, парадокс полягає в тому, що ЦВК - розпорядник відповідних коштів, а фактично розпоряджатися ними буде Кабмін. Він стане реально оперувати грошима - тими грошима, якими ми формально будемо розпоряджатися. Думаю, це прояв бажання перекинути частину відповідальності», - сказав він.

«Наше завдання полягатиме в тому, щоб визначити технічні завдання», - додав Шаповал.

Він не виключив, що забезпечення дільниць відеокамерами може бути використано як корупційна схема для поділу мільярда гривень, але як юрист і голова ЦВК назвав безвідповідальним «стверджувати що-небудь в цьому роді» без відповідних фактів.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла закон, який зобов'язує на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року виборчі дільниці обладнати веб-камерами на загальну суму 993,6 млн грн, закупівлю яких пропонується проводити без тендера.

Закон про забезпечення прозорості парламентських виборів був прийнятий Верховною Радою з грубим порушенням Регламенту ВР. Як відомо, Регламент вимагає в разі внесення змін у показники бюджету надавати разом з законопроектом фінансово-економічне обґрунтування. В даному випадку не було надано ні обґрунтування, ні розрахунків.

Зазначимо, що депутати в терміновому порядку вже знайшли заявлену суму в 993,6 млн грн. Ці гроші, внісши зміни до держбюджету, планується взяти з податкових та митних зборів. !zn

Читайте також:

Рада незаконно збільшила витрати на вибори на мільярд

На виборах українцям покажуть в онлайні процес голосування, але не підрахунок голосів

Яценюк вважає, що веб-камерами на ділянках влада спробує залякати виборців

Рада вирішила обладнати виборчі дільниці веб-камерами майже на мільярд гривень

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі