Глава ЦВК пояснив, що Тимошенко і Луценко відмовили в реєстрації строго за законом

Поділитися
© dvarulona.ru
Якби ЦВК дозволила Тимошенко і Луценко балотуватися в депутати, «комісія виглядала б безпосереднім і відповідно зацікавленим учасником політичного процесу».

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал упевнений в законності рішення ЦВК про відмову в реєстрації кандидатами в народні депутати екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
«На мою думку, ЦВК в даному випадку діяла законно. Більш того, якщо б ми прийняли інше рішення, комісія виглядала б безпосереднім і відповідно зацікавленим учасником політичного процесу», - заявив Шаповал на зустрічі з послом Німеччини в Україні Крістофом Вайлем, повідомляє прес-служба ЦВК.
При цьому він відзначив недосконалість закону про вибори народних депутатів, нагадавши, що він став предметом компромісу між різними політичними силами. За його словами, хоча над законом працювали юристи цих політичних сил, він створює значну кількість колізій. Але незважаючи на ці обставини, ЦВК працює саме за цим законом, в його рамках.
«Власне, зміст закону став причиною відмови в реєстрації кандидатами в народні депутати зазначених політиків, які мають судимість. Адже ЦВК не міг ігнорувати відповідну норму. Хоча деякі вітчизняні та зарубіжні коментатори трактують дії комісії в цьому контексті як помилкові. Вони вважають, що відповідно до Конституції ці дві особи мали б отримати статус кандидатів у народні депутати», - зазначив голова ЦВК.
Вайль у свою чергу висловив розуміння, що ЦВК очікує великий обсяг відповідальної роботи у зв'язку з виборами. «З іншого боку, я усвідомлюю, що їх підсумки не можуть не впливати на сприйняття Німеччиною та Євросоюзом у цілому України як демократичної держави, а також на подальший розвиток взаємин між нашими країнами», - зазначив посол.
Як повідомлялося, Тимошенко і Луценко, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, були внесені в партійний список Об'єднаної опозиції відповідно під номерами один і п'ять. Однак ЦВК виключив їх зі списку в зв'язку з тим, що вони мають судимості, не зняті і не погашені у встановленому законом порядку. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі