Грищенко радить Україні йти в Європу шляхом Польщі та Туреччини

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
«На шляху нашої євроінтеграції не буде ні щедрих субсидій, ні ейфорійних політичних заяв, ні, тим більше, консенсусу», - попередив міністр.

Україні у питанні наближення до європейських стандартів треба брати приклад з Польщі та Туреччини. «Польська модель» зводиться до того, що держава декларує політику реформ за європейським зразком, мобілізує національний ресурс і здійснює ці реформи, отримуючи на кожному із цих кроків щедру підтримку ЄС. «Турецька модель» зводиться до того ж самого, тільки підтримка ЄС уже не є вирішальним моментом.

Про це міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко пише у своїй статті для ZN.UA.

За словами міністра, польська модель - це здійснення модернізації за критеріями ЄС у процесі набуття членства в ЄС. Турецька - це модернізація за критеріями ЄС в умовах невизначеності щодо майбутнього членства.

«За умов, в які ми поставлені, Україні потрібна європейська політика, близька до польської, ще ближча - до турецької, але все ж таки з вираженою українською специфікою», - вважає Грищенко.

Специфіка, за його словами, полягає в тому, що вступ України до ЄС залишається метою, яка залежить від низки об’єктивних складових європейського розвитку.

«Відповідно, оскільки модернізація України за європейськими критеріями залежить від нас самих, а євроінтеграція -і від нас самих, і від інших, то і наголос треба робити у першу чергу на модернізації і лише в другу - на євроінтеграції», - зазначив Грищенко.

«На шляху нашої євроінтеграції не буде ні щедрих субсидій, ні ейфорійних політичних заяв, ні, тим більше, консенсусу. Хоч би якими були наші успіхи, в ЄС завжди знайдеться «країна N» (часто можна навіть здогадатися, яка саме), що блокуватиме нас із власних егоїстичних міркувань. Будуть ситуації, коли те, що видавалося нашим попередникам авансом, нам доведеться «вигризати». Нова Європа буде більш егоїстичною. В ній будуть ситуації, коли навіть виражено проєвропейська Україна не матиме впливових «адвокатів», - наголосив він.

Подробиці читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Костянтина Грищенка «Стратегічна рівновага як шанс України у багатополярному світі». !zn

Читайте також:

ЄС знову нагадав Україні, що Угода про асоціацію залежить від справи Тимошенко

Янукович вимагає узгодити з ЄС текст Угоди до 15 березня

Посол ЄС звинуватив Україну у вибірковому правосудді

В ЄС побоюються масового напливу українців після запровадження безвізового режиму

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі