Грищенко запевнив європейських колег, що Україна не сходила зі шляху євроінтеграції

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна не сходила зі шляху євроінтеграції і є сповненою рішучості розвивати європейські цінності в країні, заявив Костянтин Грищенко у відповідь європейським керівникам МЗС. Стосовно справ Юрія Луценко і Юлії Тимошенко він зазначив, що «оскаржити рішення можна у судах вищої інстанції».

Український міністр закордонних справ Костянтин Грищенко відреагував на лист п'ятьох міністрів закордонних справ країн ЄС, навівши п'ять фактів.

В онлайн-версії газети "The New York Times" він наголосив, що поважає думку керівників МЗС Швеції, Великої Британії, Чехії, Польщі та Німеччини, які твердять, що з вини української сторони відносини між Києвом та Брюсселем зайшли у глухий кут.

Грищенко у відповідь на лист європейських керівників МЗС наголосив, що Україна не сходила зі шляху євроінтеграції і є сповненою рішучості розвивати європейські цінності в країні. Він наголосив, що підписання угоди про асоціацію, переговори про які завершились минулого року, в інтересах обох сторін: України та ЄС.

Він твердить, що Україна продовжує впроваджувати реформи, додавши, що попередній уряд не надавав достатньої уваги болісному питанню розвитку країни.

Грищенко нагадав, що завдяки нинішньому уряду український ВВП зріс на 5% у часи фінансової кризи, додавши, що Україна змушена платити "кабальну" ціну за російський газ внаслідок підписаних угод 2009 року Юлією Тимошенко. "Смішно лунає, але тепер нам дешевше імпортувати російський газ із Німеччини, ніж із самої Росії", пише в NYT український керівник МЗС.

Щодо судових процесів та звинуваченнях у корупції колишніх українських посадовців, він каже, що такі самі процеси відбуваються і в інших країнах Європи, наводячи приклади Хорватії та Ісландії. "Принцип той самий: яким би не було рішення суду, його потрібно поважати. Оскаржити рішення можна у судах вищої інстанції", - йдеться далі у відповіді Грищенка своїм п'ятьом європейським колегам.

Щодо президентських виборів 2010 року, Грищенко нагадав, що Віктор Янукович переміг на виборах, які були визнані такими, що відповідають міжнародним стандартам. Міністр твердить, що президент Янукович вже пообіцяв, що парламентські вибори цього року будуть також прозорими та вільними.

Як відомо, на початку березня європейські керівники ЄС писали, що "п'ять років тому Європейський Союз і Україна почали переговори про нову угоду про асоціацію з метою сприяння політичній та економічній інтеграції країни в ЄС. Нині Київ та Брюссель мали б святкувати підписання і ратифікацію угоди, натомість ці процеси фактично заблоковані в результаті дій України".

"Демократія, права людини і верховенство закону є цінностями, що лежать в основі Угоди про асоціацію, і Україна вже взяла на себе зобов'язання щодо них у межах ОБСЄ, Ради Європи, а також перед ЄС. Таким чином, було б справедливо сказати, що Угода про асоціацію була ув'язнена, і українське керівництво тримає ключ", - писали Карл Більдт, Вільям Хейг, Карел Шварценберг, Радослав Сікорський і Гідо Вестервелле. Вони також назвали процеси над політичними лідерами, такими як Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, політично мотивованими. !zn

Читайте також:

У ЄС відкрито визнали, що Угоду про асоціацію з Україною заморожено

Азаров визнав, що процес євроінтеграції України зайшов у глухий кут

Парламентська більшість закликала ЄС до якнайшвидшого підписання Угоди про асоціацію

Грищенко: Європа не бажає бачити Україну кандидатом у члени ЄС

Стратегічна рівновага як шанс України у багатополярному світі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі