Громадські діячі закликали прийти 5 червня під Раду для захисту української мови

Поділитися
© kievskaya.com.ua
Парламентська більшість має намір повернутися до розгляду законопроекту про регіональні мови 5 червня. Громадські діячі закликають зібратися у цей день під Верховною Радою всіх небайдужих громадян.

Громадські діячі, письменники, музиканти, журналісти закликають українців прийти 5 червня на акцію протесту проти русифікації, яка відбудеться під Верховною Радою. Про це на прес-конференції в середу, 30 червня, повідомив народний депутат, голова мистецького об'єднання «Остання барикада» Олесь Доній.

Генеральний продюсер «5 каналу», народний депутат Юрій Стець зазначив, що «коли влада оголосила війну опозиційним лідерам, потім опозиції в цілому, потім журналістам, всі промовчали!», а тепер «оголошено війну всім українцям».

Він сказав, що для того щоб не було знищено українську мову, необхідно всім небайдужим прийти о 9:00 ранку 5 червня під стіни парламенту.

Народна артистка України Ніна Матвієнко заявила, що сьогодні «зло, воші, кліщі, які хочуть напитися крові з народу», намагаються викликати обурення людей. «Якщо ми будемо і далі спати ... Може, нам пора піднімати мітинги, і не тільки за мову, але й за території, які сьогодні віддаються», - сказала вона.

Як зазначив письменник, Василь Шкляр, необхідно протистояти послідовному наступу на рідну мову. «У полум'ї історії, у найважчих випробуваннях, коли у нас з рук вибивали шаблю, єдиною, останньою зброєю українців залишалася мова, і саме мова врятувала нас як націю. І сьогодні на її захист повинні встати люди горою, скрізь...»- вважає він.

Читайте: Вечірня сесія Верховної Ради закінчилася бійкою. Закон про мови не прийняли (відео)

Як повідомлялося, 24 травня у залі засідань Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики, внесеного народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Сергієм Ківаловим, сталася бійка між народними депутатами. В результаті бійки Петруку розсікли голову, його відвезла «швидка допомога».

Після бійки народні депутати заблокували парламентську трибуну і президію, однак, оскільки засідання до того часу було вже закрито, незабаром розійшлися.

Засідання 25 травня так і не відбулося через блокування опозицією трибуни та президії парламенту.

Очікується, що до мовного питання Рада повернеться на наступному пленарному тижні, який починається 5 червня. !zn

Читайте також:

Опозиція має намір блокувати Раду до зняття закону про мови

Депутати продовжили парламентську бійку у студії Шустер Live (відео)

Порошенко вважає мовні баталії в Раді передвиборчою махінацією

Регіонали сумніваються, що в парламенті є 226 голосів за російську мову

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі