Дослідження: На мирні протести влада все частіше відповідає силою

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У той час, як громадяни майже завжди протестували у мирний, ненасильницький спосіб, держава все частіше застосовує проти них репресивні заходи.

Так на 100 протестних дій у жовтні припадало 14 репресивних, у той час як у середньому за перші 12 місяців моніторингу (з жовтня 2009-го по вересень 2010-го) це співвідношення складало 12 до 100, повідомляє Центр дослідження суспільства.

«У відповідь на загострення в Україні соціальних проблем та наростання класових протиріч держава частіше вдається до репресій», - йдеться в повідомленні.

Переважна більшість (87%) протестних дій за жовтень здійснювалася у цілком законний та мирний спосіб – у формі мітингів, пікетів, маршів, демонстрацій, наметових містечок. Порівняно з даними за перші 12 місяців моніторингу частка конфронтаційних дій (проривів, «штурмів», перекриття доріг тощо) була значно меншою – 7% проти 26%. Лише 6% протестних дій у жовтні цього року можна було класифікувати як насильницькі (переважно це були бійки).

За кількісними показниками минулий місяць не вирізнявся винятково великою кількістю протестів – у середньому 8,3 протестних дій на день, у той час як середній показник за перші 12 місяців моніторингу з жовтня 2009-го по вересень 2010-го становив 7,7 протестних дій на день. А в листопаді минулого року під час піку протестів підприємців проти нового Податкового кодексу в середньому відбувалось близько 11 протестів на день. Разом з тим, у жовтні цього року було зафіксовано 36 випадків негативної реакції з боку держави на протести.

«Той факт, що затримання та арешт стали найпопулярнішим методом боротьби з протестами та за минулий місяць застосовувалися майже в 30% випадків, має насторожувати», - наголошується в повідомленні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі