З півмільярдного контракту на поставку БТРів до Іраку біля чверть коштів осіла в кишенях посередників

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© kharkivoda.gov.ua
У США в ході судового процесу була повністю розкрита схема здійснення посередницьких операцій при поставках БТРів до Іраку із застосуванням великої кількості офшорних компаній.

Комісійні платежі для українських, іракських і американських посередників і учасників угоди з постачання до Іраку БТРів склали майже 120 млн доларів при загальній сумі угоди 560 млн доларів. Про це в статті для ZN.UA пише оглядач Дмитро Менделєєв.

Як стало відомо ZN.UA, напередодні виходу статті «Інтернаціональний обов'язок Саламатіна» судом Сан-Антоніо (Західний Техас, США) винесено вирок з виплати техаському бізнесменові Говарду Лоурі (Howard Lowry) 61 млн 750 тис. доларів від українсько-американських брокерів, які вирішили не виплачувати йому комісійні за участь в угоді з Іраком щодо постачання озброєнь.

- Саламатін врятувався від гніву Януковича, вигадавши неіснуючий збройовий контракт з Іраком


Стенограма судового засідання, яку ZN.UA вдалося взяти на сайті судових рішень, свідчить, що комісійні платежі для українських, іракських і американських посередників і учасників становлять майже 120 млн доларів при загальній сумі угоди 560 млн доларів.

«Під час слухань було відзначено, що в процесі переговорів із компанією «Прогрес» іракська влада зажадала відкіт у вигляді восьми відсотків від загальної суми угоди, і за посередництва американських учасників такої домовленості з компанією було досягнуто. При цьому й українська сторона про свої інтереси не забула. Судячи з усього, вже після першого авансового платежу з боку Іраку - 112 млн. дол. - на офшорні рахунки українських учасників угоди вирушили близько 12 млн. дол. комісійних», - пише автор статті.

Аналіз стенограми і рішення американського суду свідчить про те, що в ході процесу була повністю розкрита схема здійснення посередницьких операцій із застосуванням великої кількості офшорних компаній.

Адвокат американського позивача на суді прямо заявив, що офшори використовувалися для передачі хабарів українським чиновникам. Ймовірно, саме тому піл час суду справжні власники цих структур не називалися. У залі засідань було зазначено, що ця інформація «дуже чутлива» для української сторони.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Дмитра Менделєєва «Геометрія іракської угоди». !zn

Читайте також:

Рада з боєм списала борг «Укроборонпрому» перед державою мінімум на 819 млн грн


Посол Іраку заявив, що проблеми з постачаннями БТРів з України улагоджені

Міноборони продовжує вводити в оману, доводячи існування контракту з Іраком по БТРам


Гриценко про Саламатіна: В армії багато чого бачили, але такого ще не було

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі