Зміни до Конституції прийматимуть на референдумі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук сподівається, що зміни до Основного закону ухвалять до президентських виборів 2015 року, встигнувши провести і всенародний референдум. При цьому Верховну Раду з процесу виключати не будуть.

Щоб прийняти зміни до Основного закону, які готує Конституційна асамблея, необхідний всенародний референдум. Про це секретар асамблеї Марина Ставнійчук повідомила в інтерв'ю виданню «Коммерсантъ-Украина».

«Згідно з чинною Конституцією, при внесенні змін до розділу I (загальні принципи), III (вибори, референдум) і XIII (порядок внесення змін до Конституції) референдум обов'язковий. Я чітко усвідомлюю, що є необхідність удосконалення і першого, і третього розділів, так що, очевидно, буде референдум по внесенню змін до Конституції», - сказала вона.

Крім того, вона зазначила, що Верховну Раду обов'язково буде задіяно в цьому процесі. «І я наполягаю, що проведення референдуму не виключить парламент з конституційного процесу. Це буде той референдум, який передбачений нинішнім порядком внесення змін до Конституції», - підкреслила секретар асамблеї.

Ставнійчук також повідомила, що Конституційна асамблея швидше за все підготує не один, а два законопроекти змін до Конституції.

«Президент визначив два пріоритети - конституційне врегулювання системи правосуддя і реформування місцевого самоврядування. Останнє, ймовірно, буде розглянуто в ході другого етапу», - сказала вона.

Нагадаємо: Віктор Янукович підписав указ «Про Конституційну асамблею» 17 травня. Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при президентові України.

До завдань цього органу, що їх перераховано в положеннях про Конституційну асамблею, входить підготовка законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції України, організація суспільного, професійного (за участю міжнародних експертів) обговорення цього законопроекту, а також доопрацювання тексту за результатами такого обговорення. Потім асамблея подає доопрацьований текст змін до Конституції президентові України, який вносить його на розгляд Верховної Ради.

Конституційну асамблеб утворено в складі 94 осіб. Поки в ній немає представників опозиційних партій. Переважну частину Конституційної асамблеї становлять науковці, фахівці у правовій та юридичній сферах, судді Конституційного суду, глава Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

Головою асамблеї призначений Леонід Кравчук. !zn

Читайте також:

Асамблея підготує зміни до Конституції до початку 2014 року

Янукович все ще сподівається на участь опозиції в роботі Конституційної асамблеї

Кравчук вважає, що повноваження Януковича міняти не потрібно

Янукович на засіданні Конституційної асамблеї забув ім’я Ющенка

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі