Каддафі може проголосити на півдні Лівії нову державу

Поділитися
© Андрій Ільків
Колишній лідер Лівії Муамар Каддафі може проголосити на півдні країни нову державу, вважає глава виконкому Перехідної національної ради (ПНР) Лівії Махмуд Джабріль.

У лютому опозиція сформувала в Бенгазі Перехідну національну раду (ПНР), яку оголосила єдиним легітимним органом влади в країні. ПНР згодом визнали близько 60 країн, включаючи Україну. Після захоплення силами ПНР у серпні столицю Тріполі про долю полковника Каддафі достовірно майже нічого не відомо.

Періодично Каддафі виступає з аудіозверненнями через розташований у Сирії супутниковий телеканал "Ар-Рай", закликаючи своїх прихильників чинити опір новій владі і силам НАТО. Частина його сім'ї втекла до Алжиру.

"У Каддафі два варіанти: або намагатися розхитати будь-який новий режим у Лівії, або проголосити окрему державу на півдні", - сказав М. Джабріль в опублікованому у вівторок інтерв'ю арабській газеті "Аш-Шарк аль-Аусат".

За словами глави М. Джабріля, М. Каддафі досі знаходиться на півдні країни і намагається використати суперечки серед революціонерів, щоб знову заявити про себе. "Він дуже мстива людина, донині не визнає своєї поразки і готовий зробити неможливе, щоб зруйнувати будь-який новий режим у Лівії", - додав М. Джабріль.

Повернутися до влади М. Каддафі може спробувати за допомогою своїх давніх прихильників - племен туарегів, які проживають у пустельних районах на півдні Лівії та Алжиру, а також на півночі Нігера і в Малі, стверджує глава виконкому ПНР. За його інформацією, емісари Каддафі також намагаються заручитися підтримкою африканських країн, де в колишнього лівійського лідера залишилися зв'язки.

М. Джабріль також припустив, що наразі сили М. Каддафі становлять 10-15 тисяч осіб.

В середині лютого в Лівії почалися масові демонстрації з вимогою повалення М. Каддафі, який правив країною більше 40 років, які згодом переросли в збройне протистояння між урядовими силами і опозицією.

Радбез ООН 17 березня прийняв резолюцію, що передбачає введення безпольотної зони над Лівією. Операція коаліційних сил почалася 19 березня. Керівництво кампанією в Лівії 31 березня повністю перейшло до представників командування НАТО.

У ході декількох місяців бойових дій противникам режиму М. Каддафі вдалося встановити контроль майже над усією територією Лівії. Перелом у бойових діях настав у третій декаді серпня, коли сили опозиції за підтримки авіації НАТО зайняли лівійську столицю Тріполі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі