Київ змістив акценти у своїй політиці на туркменському напрямку

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Поки газове співробітництво між двома країнами відкладається на невизначену перспективу. Президент України Янукович зустріч зі своїм колегою Гурбангули Бердимухамедовим вирішив присвятити обговоренню перспектив українських компаній у Туркменістані.

Київ змістив акценти у своїй політиці на туркменському напрямку: не відмовляючись від улюбленої теми відновлення прямих постачань туркменського газу, українська влада вирішила активно лобіювати інтереси українських компаній.

Як повідомляють джерела ZN.UA, близькі до перемовин, саме на цьому було зроблено акцент в ході зустрічі президента України Віктора Януковича і президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова 13 березня у Києві.

Головний принцип, яким сьогодні керуються у Києві, - «Україна повинна закріпитися у Туркменістані, а українські компанії - весь час доводити, що вони надійні партнери». А як показує досвід, у Туркменістані можна працювати, але без державної підтримки українським компаніям важко пробитися на туркменський ринок...

Співрозмовники, близькі до перемовин, запевняють, що і туркменське керівництво зацікавлене у появі українців на внутрішньому ринку. Ашгабат проводить політику не тільки диверсифікації маршрутів постачань енергоносіїв, але і диверсифікацію зовнішньоекономічних партнерів: туркменів не влаштовує їхня залежність від китайців. І ця позиція туркменського керівництва вкрай важлива, оскільки Туркменістан - країна, де успіх роботи закордонної компанії залежить від того, яку позицію займе Бердимухамедов.

Ось лобіюванню інтересів українських компаній (будівельних, виробників труб і промислового устаткування, машинобудівників тощо) і була присвячена значна частина часу, відведеного для перемовин. Деякі бізнес-інтереси Києва озвучив на прес-конференції Віктор Янукович: участь українських підприємств у проектах з розробки газових родовищ, будівництві газопроводів «Малай-Багтиярлик» і «Схід-Захід», модернізації п'ятого енергоблоку Марийської електростанції і постачання відповідного устаткування... Окрім цього українська сторона також пропонувала свої послуги у будівництві компресорних станцій, злітно-посадкових смуг в аеропортах Туркменабат і Дашогуз, продовженні споруди дренажно-комунікаційного тунелю в Ашгабаті, а також мостів, шляхопроводів й автомобільних доріг.

Наші співрозмовники стверджують, що туркменського президента ці пропозиції не залишили байдужим. Зокрема, під час перемовин Гурбангули Бердимухамедов проявив зацікавленість у продовженні співпраці у спорудженні дренажно-комунікаційного тунелю в Ашгабаті. Непогані перспективи має і «Метінвест». Компанія вже постачає 150 тис. т труб великого діаметру для будівництва першої черги газопроводу «Схід-Захід», і, за словами джерела, візит зміцнив надію, що в цьому газопроводі всі труби будуть українськими.

Знову ж Бердимухамедов проявив зацікавленість у тому, щоб українці взяли участь у будівництві нових мостів через Амудар'ю. (Нагадаємо, що українські будівельники вже звели залізничний міст через Амудар'ю, а зараз компанія «Альтком» споруджує через цю річку півторакілометровий автомобільний міст).

Але ці перспективи стануть реальністю, тільки якщо українські компанії будуть себе грамотно поводити у Туркменістані, виконуючи взяті на себе зобов'язання. А українське керівництво - і надалі надавати їм політичну підтримку.

Детальніше читайте у статті Володимира Кравченка "Україна-Туркменістан: подвійна гра з Кремлем" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Біля посольства Туркменістану в Києві поміняли асфальт до приїзду Януковича (фото)

Київ і Ашгабат домовилися про постачання туркменського газу. Але залишилися нюанси

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі