Кількість акцій протесту в Україні б'є рекорди

Поділитися
© LB.ua
З 30 червня по 6 липня на вулицях України відбулися, щонайменше, 139 протестних подій - майже по 20 акцій на день. Для порівняння: середня щоденна кількість подібних подій в 2011 році склала лише близько шести.

З приходом літа - традиційного періоду відпусток і затишшя у соціально-політичному житті - кількість протестів в Україні, незважаючи на всі очікування, б'є рекорди. Минулого тижня зафіксовано рекордне за останні три роки число акцій протесту. Про це свідчать результати моніторингу, проведеного Центром дослідження суспільства.

Зокрема у травні та червні було знову побито абсолютний місячний рекорд кількості протестних подій за весь період моніторингу. Так, протягом травня на вулицях України відбулася 321 протестна подія, а протягом червня – принаймні 323. Для порівняння: на піку протестів під час «підприємницького Майдану» у листопаді 2010 року ЦДС зафіксував лише 292 протестні події. відзначається в повідомленні.

- Опозиція оголосила про початок всеукраїнської акції «Україна проти Януковича»

За результатами моніторингу, минулого тижня побито абсолютний тижневий рекорд кількості протестних подій за весь період моніторингу. З 30 червня по 6 липня на вулицях України відбулося принаймні 139 протестних подій, зафіксовано 27 негативних та 19 позитивних реакцій на протести. Таким чином, у середньому минулого тижня щодня відбувалося майже 20 протестних подій (у 2011 році щодня в середньому близько шести).

«Спеки до соціально-політичного життя під стінами владних установ додало прийняття закону про мови. Дві третини акцій (93 протестних події), які мали місце минулого тижня, стосувалися мовного питання. Найчастіше за мову люди виходили протестувати у Львівській (16 подій), Івано-Франківській (9), Харківській (6), Рівненській (6), Закарпатській (5) областях та у Києві (9 подій)», - йдеться в повідомленні ЦДС.

Аналіз учасників протестів довкола «мовного питання» чітко і однозначно вказує на високу зацікавленість у ньому політичних партій. Минулого тижня вони взяли участь у 68% «мовних» протестів. При тому, що загалом за 2011 рік партії брали участь лише в 34% від усіх протестних подій.

Попри високу участь політичних партій, загальна кількість учасників «мовних» протестів не була високою. Минулого тижня у 44% таких протестів взяли участь менше ста осіб, при цьому для 34% подій чисельність не була повідомлена взагалі.

В ЦДС відзначають, що характерні висока мобілізація політичних партій та невисока кількість учасників протестів довкола закону про мови вказують на зацікавленість політиків у створенні "мовного" ажіотажу та низьке бажання звичайних громадян приймати активну участь у цьому конфлікті.

Моніторинг протестів, репресій і поступок проводиться Центром дослідження суспільства з кінця вересня 2009 року. Це проект щодо систематичного збору інформації про всі (незалежно від тематики та чисельності) протести, репресії і поступки у відповідь на протести, які проходять в реальному часі на всій території України на основі моніторингу більше 180 національних, обласних і активістських веб-медіа. !zn

Читайте також:

Прокуратура порушила п’яту кримінальну справу через побитих під Українським домом міліціонерів

Ющенко назвав мітинги під Українським домом своєю заслугою

У Черкасах «Беркут» зніс наметове містечко захисників української мови (відео)

Депутати та активісти припинили голодування біля Українського дому вчора

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі