Китай і Росія демонструють силу на морі у розпал суперечки Пекіна з сусідами за багату на нафту зону

Поділитися
© linemed.pl
ВМС КНР і ВМФ РФ проводять великомасштабні спільні військово-морські навчання в акваторії Жовтого моря.

Росія і Китай почали 22 квітня спільні шестиденні військово-морські навчання у Жовтому морі біля східного узбережжя КНР. Вони збіглися за часом з новим загостренням територіальної суперечки між Китаєм і низкою його сусідів, особливо Філіппінами і В'єтнамом. Предмет суперечки - нежилі в основному острова і атоли у Південно-Китайському морі, розташовані у виключній економічній зоні з підводними покладами нафти і газу.

США не залишилися осторонь - вони підтримали у суперечці свого давнього союзника, Філіппіни, пославши у регіон кораблі і загін морської піхоти. Саме у ці дні дві країни проводять там свої маневри, в яких також беруть участь Японія, Австралія та Південна Корея.

На думку експертів, в цих умовах Росія і Китай, які не є військовими союзниками, опинилися перед необхідністю зміцнити військову співпрацю. "Проведення спільних російсько-китайських маневрів виявилося дуже своєчасним, - сказав головний науковий співробітник Інституту Далекого Сходу РАН Яків Бергер. - Захист інтересів країни на морях займає центральне місце у стратегії Китаю. У нас сил менше. Але і нам потрібно продемонструвати свою військову присутність в акваторії біля кордонів РФ".

Китайські військові фахівці - а це колишні воєначальники, які після відходу зі служби як правило стають співробітниками військово-навчальних чи дослідницьких установ і впливають на громадську думку - говорять про необхідність військового союзу між Росією і КНР. "Це, звичайно, не офіційна думка. Швидше за все, пробні кулі викочуються", - пояснює учений.

На його думку, Росії треба проводити в цих умовах збалансовану політику, відстоюючи свої інтереси як у відносинах з Китаєм, так і США. Нинішні навчання, окрім усього іншого, "покликані показати, що спроби стравлювати Росію і Китай марні", відзначив експерт.

У маневрах беруть участь більше 4 тисяч китайських військовослужбовців і 16 кораблів, у тому числі п'ять ракетних есмінців, п'ять ракетних фрегатів, п'ять ракетних катерів, корабель підтримки та госпітальне судно. У навчаннях також беруть участь 13 літаків і 5 палубних вертольотів. Росія виставила чотири бойові кораблі Тихоокеанського флоту - ракетний крейсер "Варяг", великі протичовнові кораблі "Адмірал Виноградов" і "Маршал Шапошников", а також великий протичовновий корабель Північного флоту "Адмірал Трібуц". У регіоні також знаходяться судна забезпечення "МБ-37" і "Печенга".

І Москва з Пекіном, і Вашингтон із союзниками у регіоні при цьому запевняють, що їхні маневри були заплановані заздалегідь, не несуть ніякої загрози і не мають стосунку до територіального спору. Однак заступник начальника Головного штабу ВМФ Росії контр-адмірал Леонід Суханов повідомив, що в ході навчань будуть відпрацьовуватися методи запобігання військових конфліктів у виняткових економічних зонах.

А Пекін навряд чи заспокоять запевнення Вашингтона, особливо на тлі нещодавно анонсованих планів Пентагону щодо нарощування сил в азійському регіоні. Нагадаємо, згідно з новою оборонною стратегією, поданою президентом Бараком Обамою на початку року, Сполучені Штати проводять передислокацію своїх сил у світі. Так, повідомлялося про незначне скорочення європейського контингенту американських військовослужбовців, але у той же час кордони ЄС, як і близькосхідний регіон, будуть посилені об'єктами ПРО.

Окремий пункт військової стратегії стосується перерозподілу сил на користь Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Експерти вже передрікають, що на розгортання системи ПРО в Азії КНР відреагує так, що протести РФ здадуться "безневинною грою".

Шість країн південно-східної Азії претендують на острови архіпелагу Спратлі у Південно-Китайському морі, де є розвідані багаті родовища нафти і газу. Це регулярно призводить до зростання напруженості у цьому районі і спроб окупації островів, рифів і мілин.

В середині квітня конфлікт КНР і Філіппін ледь не переріс у відкрите військове протистояння. Корабель філіппінських ВМС виявив поблизу рифа Скарборо - у Китаї його називають островом Хуан'янь - китайські риболовецькі шхуни. Кораблі берегової охорони КНР не дозволили філіппінцям захопити рибалок. Тільки через кілька днів дипломатам обох країн, за участю США, вдалося вирішити ситуацію мирним шляхом.

Риф Скарборо знаходиться на захід від колишньої американської військової бази Subic Bay на Філіппінах. !zn

Читайте також:

Китай відмовився від участі у перегонах озброєнь

Китай провів випробування свого першого літака-невидимки

КНДР будуть запускатися у космос супутники «один за одним»

Індія успішно випробувала міжконтинентальну ракету (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі