КНДР і Японія вперше за чотири роки сіли за стіл перемовин

Поділитися
Очікується, що зустріч, яка проходить на японській території, швидше за все, триватиме один день, проте не виключено, що вона може продовжитися і наступного дня. На перемовинах дипломати Північної Кореї і Японії обговорять широке коло питань. Окремою темою на зустрічі, як вважають спостерігачі, стане проблема ракетних і ядерних випробувань КНДР.

У Пекіні в середу, 28 серпня, почалися перші за чотири роки перемовини між дипломатами з Японії і Північної Кореї, повідомляє в середу агентство АФП з посиланням на джерело в японському посольстві у Китаї.

Очікується, що зустріч, швидше за все, триватиме один день, проте не виключено, що вона може продовжитися і наступного дня (30 серпня). На ній дипломати обговорять широке коло питань.

Японія, насамперед, зацікавлена в обговоренні питання про викрадених північнокорейськими спецслужбами в 70-ті і 80-ті - роки минулого сторіччя японських громадян, яких КНДР використовувала як викладачів японської мови та традицій при підготовці своїх розвідників.

Окрім того, японська сторона має намір знову підняти питання передачі корейцями останків японських громадян, загиблих на території Корейського півострова під час Другої світової війни.

Окремою темою на зустрічі, як вважають спостерігачі, стане проблема ракетних і ядерних випробувань Північної Кореї, що розглядається в Токіо як пряма загроза безпеці Японії.

КНДР у першу чергу цікавить можливість отримання гуманітарної допомоги від Японії, що особливо актуально у даний час у зв'язку з важким продовольчим становищем в країні.

Як зазначають японські ЗМІ, японці розраховують, що зустріч також допоможе зрозуміти основоположні моменти зовнішньополітичного курсу молодого північнокорейського лідера Кім Чен Ина.

Аналітики розійшлися в думці про те, наскільки успішними можуть виявитися переговори.

Кореєзнавець з японського університету Васеда професор Тосиміцу Сігемура вважає, що прогрес у перемовному процесі сторін малоймовірний, оскільки Японію, перш за все, цікавить питання про викрадених громадян, тоді як поки незрозуміло, чи захоче КНДР обговорювати його.

"Якщо Північ відкине бажання Токіо (обговорювати дане питання - ред.), перемовини можуть зайти у глухий кут", - вважає професор. Раніше на шестисторонніх перемовинах з ядерної проблеми Корейського півострова Японія висувала рішення цієї проблеми як одну з умов поліпшення відносин між двома країнами.

Як повідомлялося, в 2002 році Північна Корея визнала факт викрадень. Влада країни також дозволила п'яти японським громадянам і членам їхніх сімей повернутися на батьківщину, заявивши, що решта померли. Незважаючи на таку заяву, у Токіо вважають, що велика кількість викрадених ще живі. Японія неодноразово вимагала від Пхеньяну надати інформацію про них, однак у Пхеньяні заявляли, що ця справа вже закрита.

Деякі південнокорейські експерти, у свою чергу, налаштовані оптимістично - зустріч може стати основою для покращення відносин між КНДР і Японією, якщо остання проявить терпіння.

"Північній Кореї найбільше необхідні гроші", - сказав аналітик з південнокорейського Інституту імені короля Седжона Чен Сен Чан.

Японський міністр Дзин Мацубара, що займається питаннями викрадених японців, у свою чергу, заявив минулого тижня, що подальший прогрес у перемовинах позитивно позначиться на обговоренні питань надання гуманітарної допомоги КНДР.

Низка фахівців вказують на бажання КНДР і Японії чинити тиск на Південну Корею, з якою в обох країн непрості відносини.

"Зустріч може стати інструментом тиску на Сеул і нагадати йому, що Японія не має наміру продовжувати співпрацю з Південною Кореєю в той час, як та розігрує антияпонську карту у своїй внутрішній політиці", - сказав Ральф Коса, президент американського Тихоокеанського форуму при Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

На думку експерта, можливість використати зустріч для тиску на Південну Корею може становити інтерес для обох країн.

Разом з тим, необхідно враховувати підхід КНДР до проблеми суперечних островів Токто, на які претендують і Південна Корея, і Японія. Незважаючи на гострі розбіжності між Північчю і Півднем, обидві країни займають багато в чому схожу позицію з даного питання.

На початку серпня по каналах північнокорейського агентства ЦТАК було поширено заяву, в якій говориться, що Японії слід відмовитися від претензій на острови. Прагнення встановити контроль над ними розглядається як порушення суверенітету країни і прояв мілітаристських амбіцій Японії в Північно-Східній Азії.

Як повідомлялося, відносини між Токіо і Сеулом загострилися після поїздки президента Південної Кореї Лі Мен Бака на початку серпня на острови Токто (японська назва - Такесіма - ред) в Японському морі, у зв'язку з чим МЗС Японії заявив Південній Кореї офіційний протест. !zn

Читайте також:

КНДР пообіцяла «не залишити від Сеула каменю на камені»

США і Південна Корея домовилися разом відслідковувати запуск ракети КНДР, а Росія пообіцяла її збити

Китай і Росія демонструють силу на морі в розпал суперечки Пекіна з сусідами за багату на нафту зону

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі