КСУ не схвалив зняття недоторканності з президента та суддів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Законопроект про внесення змін до Конституції міг би розглядатися в Раді при наявності позитивного висновку Конституційного суду. Однак судді КСУ не дозволили парламенту вносити зміни до Основного закону в частині скасування недоторканності президента та суддів.

Конституційний суд України визнав неконституційним законопроект опозиції про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з президента і суддів, і конституційним - в частині зняття недоторканності з народних депутатів.

Це випливає з висновку КСУ, який було оприлюднено 11 липня.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 червня направила до КС проект закону від опозиції про внесення змін до Конституції України, що стосуються недоторканності народних депутатів, президента і суддів.

Автори законопроекту пропонують вилучити частину 1 статті 80, яка говорить, що "народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність", а також частину 3 цієї ж статті, згідно з якою народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Також пропонується вилучити частину 1 ст. 105 Основного закону про те, що "президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень".

Законопроект передбачає також виключити з частини 1 статті 126 Конституції, яка говорить, що "незалежність і недоторканність суддів гарантується Конституцією і законами України" слова "і недоторканність". Також з цієї статті пропонується виключити частину третю про те, що "суддя не може бути без згоди Верховної Ради затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом".

Крім того, опозиція пропонує зі статті 149 Основного закону, згідно з якою "на суддів Конституційного суду поширюються гарантії незалежності та недоторканності", виключити слова "та недоторканності".

Разом з тим, існує також законопроект про зняття депутатської недоторканності, поданий парламентською більшістю.

5 липня парламентська більшість 236-ти голосами направила до КС законопроект про внесення змін до Конституції України, що пропонує обмежити тільки депутатську недоторканність. Опозиція участі у голосуванні не брала.

Представник президента в Раді України Юрій Мірошниченко, говорячи про суть законопроекту, зазначив, що якщо мова йде про народних депутатів, то "щодо них може бути порушено кримінальну справу, можуть проводитися слідчі дії, але позбавити їх свободи або відправити в ув'язнення можна тільки після того, як набуде чинності вирок суду".

"Таким чином, імунітет, або недоторканість значно обмежуються і фактично щодо будь-якого народного депутата можна буде проводити всі законні дії (що стосуються притягнення до відповідальності за порушення закону)", - пояснив він.

Мірошниченко підкреслив, що цей законопроект гарантує депутатам свободу політичної діяльності, свободу критики, в тому числі і влади.

У Партії регіонів сподіваються, що цей законопроект буде прийнятий у вересні. !zn

Читайте також:

Депутатська недоторканність: скасовувати чи ні?

Єфремов не впевнений, що в Раді набереться 226 голосів за скасування недоторканності

Литвин вважає, що недоторканність треба скасовувати після виборів

Парламентська більшість відмовилася зняти недоторканність з себе і з Януковича

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі