Лівія опинилася на межі відновлення громадянської війни через загибель "людини, яка зловила Каддафі"

Поділитися
© novamakedonija.com.mk
Після розправи над Каддафі його прихильники вирішили поквитатися з учасниками захоплення екс-лідера. Загибель "людини, яка зловила Каддафі" сколихнула Лівію і загрожує обернутися новим збройним конфліктом.

У Лівії відносно мирне співіснування прихильників і супротивників колишнього лідера Муаммара Каддафі опинилося під загрозою через смерть людини, яку новий уряд називає героєм, і "людиною, яка зловила Каддафі".

Померлий Омран Шаабан не зміг відновитися від ран, отриманих у перестрілці в місті Бані-Валід. Захисники нового режиму погрожують розправитися з жителями Бані-Валід, які залишаються вірними Каддафі і досі мстяться його супротивникам.

Після розправи над Каддафі його прихильники вирішили поквитатися з учасниками захоплення екс-лідера, відзначає Breitbart. У липні на Омрана Шаабана і трьох його товаришів напали неподалік від міста Бані-Валід, яке досі залишається відданим старому режиму. Чоловіків обстріляли, вони відкрили у відповідь вогонь, але були поранені - зокрема, Шаабан отримав кулю в шию і в живіт.

Обеззброївши учасників захоплення Каддафі, нападники забрали їх з собою в Бані-Валід і тримали там у полоні. Про те, щоб героїв нової Лівії повернули назад в їх рідну Місрату, із загарбниками домовлявся особисто глава держави Мухаммед Юсеф аль-Магреф. У підсумку трьох із чотирьох заручників вдалося звільнити, в тому числі Шаабана.

Сім'я "людини, яка зловила Каддафі" розповідає, що додому Омран повернувся в гнітючому стані - "шкіра та кістки". "Було ясно, що його сильно били. Всі його груди були порізані бритвою. Лице перемінилося. Мій брат був не тим, кого я знав", - розповів Абдулла Шаабан.

Бранця відправили на лікування до Франції, де він і помер. Його тіло доставили у Місрату на літаку 25 вересня - зустрічати домовину героя приїхали понад 10 тисяч осіб, які прийняли участь в його похороні. У кришці дерев'яної труни, у якому прибув Омран Шаабан, було скляне віконце, щоб всі прибулі могли бачити обличчя загиблого.

Новина про смерть і похорон героя облетіла всю Лівію. Влада оголосила його "слухняним мучеником", а в Тріполі на вулиці вийшли кілька сотень мешканців, які вимагали від Національного Конгресу Лівії помститися за смерть Омрана Шаабана.

Необхідність затримати і роззброїти бані-валідських бойовиків уряд усвідомлює давно, проте завдання це важке, пише видання. Після громадянської війни в місті з населенням 100 тисяч людей залишилися гранатомети і артилерія. При цьому достеменно відомо, що жителі Бані-Валіда не виконують розпоряджень нинішньої влади: наприклад, студенти відмовляються співати новий гімн, а вчителі саботують нову навчальну програму.

Суперечності між Бані-Валідом і Місратою загрожують обернутися новим збройним конфліктом. Ці два міста виступали по різні сторони барикад під час громадянської війни, а після її закінчення жителі Бані-Валіда продовжували атаки на своїх супротивників. Якщо в ситуацію не втрутиться влада, то з прихильниками Каддафі погрожують розправитися шанувальники Омрана Шаабана.

"Я збираюся відстояти його (Омрана Шаабана. - прим. ред.) права за законом, і приєднаюсь до військової операції по захопленню Бані-Валіда. Ми підемо на смерть з Божим благословенням", - заявив брат загиблого Валід Шаабан. "Ми терплячі, але у нашого терпіння є межа", - додав друг сім'ї "мученика" Абу-Шаалан. !zn

Читайте також:

У Лівії викрадені російські ракети, які можуть потрапити до екстремістів

Лівія обвинуватила в убивстві посла США «деякі сили Каддафі»

У Лівії ісламісти в річницю теракту 9/11 вбили посла США (ВІДЕО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі