Луганськ закріпив за російською мовою статус регіональної

Поділитися
© newlogo.kiev.ua
Міськрада визнала, що, виходячи з даних перепису населення в 2001 році, російську мову визнали рідною понад 10% жителів міста. У зв'язку з цим, російська мова є регіональною в Луганську і може використовуватися в офіційній документації нарівні з державною мовою.

Депутати Луганської міської ради прийняли рішення щодо заходів з реалізації закону України «Про засади державної мовної політики». За прийняття цього рішення проголосували 58 депутатів, що зареєструвалися.

«У даному рішенні ми закріплюємо використання російської мови на території міста Луганська як регіональної... На підставі даних Всеукраїнського перепису населення 2001 року про мовний склад у розрізі міста Луганська та у відповідності з законом України «Про засади державної мовної політики» російська мова закріплюється як регіональна на території міста Луганська. Прийняття даного рішення жодним чином не утискає використання української мови як державної», - підкреслила начальник управління міськради з питань внутрішньої та інформаційної політики Оксана Терещенко.

Луганський міський голова Сергій Кравченко прокоментував ухвалення даного рішення та мітинг ВО «Свобода», який проходив сьогодні під стінами міськради: «Було б неправильно, якби ми не продублювали питання ... Що стосується політики, сьогодні стояла невелика група людей - це теж нормально, це теж демократія, ми не проти. Ми жодною мірою не будемо зачіпати українську мову».

Відзначимо, що вранці 6 вересня біля будівлі Луганської міської ради відбувся мітинг представників ВО «Свобода». У ньому брали участь більше 10 осіб. Протестуючі тримали прапори «Свободи» і плакат «Ганьба цій владі».

Раніше у Луганській області подібні рішення про виконання положень закону «Про основи державної мовної політики» приймали депутати Лисичанська, Красного Луча, Первомайська, Луганської обласної ради, Краснодона, Кіровська, а також в Антрациті, Попаснянському та Слов'яносербському районах.

Нагадаємо, що президент Віктор Янукович 8 серпня підписав прийнятий Верховною Радою закон, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова. !zn

Читайте також:

Російська мова оголошена регіональною в Запоріжжі (ФОТО)

Львівська міськрада звинуватила «окупаційний режим Януковича» у державній зраді

У новому варіанті мовного закону немає регіональних мов

Росія допоможе Україні впроваджувати російську мову в навчальних закладах

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі