Лукашенко видворяє з Білорусі всіх шведських дипломатів

Поділитися
© missuniverse.com
Глава МЗС Швеції Карл Більдт заявив у зв'язку з цим у «Твіттері», що страх Лукашенка перед правами людини досяг нових висот. Влада Білорусі пояснюює це тим, що після заборони на в'їзд до Швеції нового посла, вони закриють своє посольство у Стокгольмі, тому й шведські дипломати також повинні повернутися на батьківщину.

Влада Білорусі ухвалила рішення вислати з країни всіх шведських дипломатів, заявив глава МЗС Швеції Карл Більдт.

"Президент Білорусії Лукашенко видворяє з Білорусії всіх шведських дипломатів. Його страх перед правами людини досяг нових висот", - написав він на своїй сторінці у "Твіттері".

Агентство АФП, у свою чергу, зазначає, що представник МЗС Швеції підтвердив, що даний запис у "Твіттері" є достовірним.

"Ми дізналися про це рішення сьогодні вранці. Вони (влада Білорусі) говорять, що закриють своє посольство у Стокгольмі, і що тому і наші дипломати повинні повернутися на батьківщину", - зазначив представник міністерства Андерс Йорле.

- Білорусь вислала посла Швеції


Раніше в середу у прес-службі міністерства закордонних справ Білорусі повідомили, що Мінськ ухвалив рішення про відкликання свого посольства в Швеції і повернення всіх співробітників до Білорусі.

"МЗС Швеції зволів піти на загострення і додатково прийняв рішення про видворення з країни двох старших дипломатів посольства Білорусі, включаючи тимчасового повіреного в справах, і відмову у в'їзді до Швеції нового посла Білорусі, що має агреман уряду Швеції", - відзначили в МЗС.

Там підкреслили, що, таким чином, дипломатичний склад білоруського посольства в Стокгольмі скорочений до двох молодших дипломатів, які не мають достатніх повноважень і кваліфікації для керівництва місією.

"У зв'язку з цим білоруська сторона змушена прийняти рішення про відкликання свого посольства в Швеції і повернення всіх співробітників до Республіки Білорусь. Відповідні дії вже здійснюються", - відзначили в прес-службі.

Там підкреслили, що "вказані дії шведської сторони спрямовані на серйозне обмеження представництва Білорусі в Швеції і можливості повноцінного захисту інтересів білоруських громадян та надання послуг громадянам Швеції, а також Норвегії та Данії, де посольство акредитоване за сумісництвом".

"У даних умовах неможливе забезпечення нормальних функцій закордонних установ, у тому числі передбачених статтею 3 Віденської конвенції про дипломатичні відносини", - заявили в білоруському зовнішньополітичному відомстві.

"Одночасно, грунтуючись на принципі взаємності, зафіксованому у тому числі у статті 2 Віденської конвенції, шведській стороні запропоновано відкликати своє посольство з Білорусі до 30 серпня 2012 року. Білоруська сторона виходить з того, що всі співробітники шведського посольства у Білорусі з цієї дати втратять свій статус", - йдеться у повідомленні прес-служби МЗС.

У МЗС підкреслили, що "у контексті даних заходів мова не йде про розрив дипломатичних відносин".

"Повернення двосторонньої взаємодії на колишній рівень безпосередньої дипломатичної присутності в столицях двох країн можливо лише у випадку, якщо шведська сторона в діалозі з Білоруссю повернеться до дотримання міжнародно визнаних принципів взаємоповаги, суверенної рівності держав і сприяння розвитку дружніх відносин", - відзначили в прес-службі білоруського МЗС.

Як повідомлялося, офіційний Мінськ на минулому тижні не продовжив акредитацію шведському послу Стефану Ерікссону, який пропрацював в Білорусі близько 7 років.

У свою чергу міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт на своїй сторінці в "Твіттері" заявив, що білоруська влада вислала з країни шведського посла Ерікссона. "Режим Лукашенка вислав посла Швеції через його підтримку прав людини. Обурливо", - написав Більдт.

Ряд експертів пов'язує непродовження акредитації Ерікссону зі шведським "плюшевим десантом".

- У Білорусі скандал: Шведи скинули на Мінськ агітаційних плюшевих ведмедиків (фото, відео)

4 липня у білоруських ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що легкомоторний цивільний літак, пілотований шведами, перетнув з боку Литви повітряний простір Білорусі і розкидав над Мінськом плюшевих ведмедиків із закликами про свободу преси в країні.

Тоді Міноборони заявило, що не було порушень повітряного кордону Білорусі, і назвало інформацію про «десанті плюшевих ведмедиків» провокацією.

26 липня Президент Олександр Лукашенко на нараді з силовиками підтвердив факт незаконного вторгнення 4 липня в повітряний простір країни іноземного легкомоторного літака, заявивши, що винні понесуть покарання. Лукашенко відправив у відставку главу Держприкордонкомітету Ігоря Рачковського і командувача ВПС і військами ППО Дмитра Пахмелкіна. Ще ряд керівників отримали догани. !zn

Читайте також:

Білорусів, які допомагали скидати ведмедиків, звинуватили в пособництві «шведським провокаторам» (відео)

«Плюшевий десант» коштував посад главам силових структур Білорусі

Лукашенко пообіцяв не передавати владу у спадок дітям

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі