Мер Одеси Костусєв на позачерговій сесії міськради хоче дізнатися, якою мовою діти хочуть навчатися в школі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Мер Одеси хоче зібрати з батьків усіх учнів міста заяви, в яких вони повинні повідомити про бажання навчати своїх дітей українською або російською мовою.

Мер Одеси Олексій Костусєв скликає позачергову сесію Одеської міськради для реалізації положень закону «Про основи державної мовної політики».

Сесію Костусєв пропонує провести 13 серпня, повідомили в прес-службі міськради.

На сесії передбачається проголосувати за збір заяв батьків про бажання навчати своїх дітей українською або російською мовою. Причому це стосується не тільки батьків першокласників міських шкіл, а всіх одеситів, чиї діти навчаються в різних класах середніх загальноосвітніх закладів.

У разі прийняття рішення більшістю голосів, якою нині володіє фракція Партії регіонів у міськраді, збір відповідних заяв чиновники Управління освіти повинні забезпечити до 15 вересня поточного року.

- У Донецьку вже пообіцяли прийняти «свій підзаконний акт», щоб офіційно закріпити статус російської мови

Як повідомляв УНІАН, раніше міською владою висувалася вимога до місцевих чиновників про збір заяв від батьків першокласників про вибір російської або української мови навчання в рамках виконання прийнятої «Програми збереження та розвитку російської мови на період з 2011 по 2015 роки».

Згідно з даними Управління освіти Одеської міськради, влітку поточного року 52% батьків написали заяви, в яких висловилися, щоб їхніх дітей навчали українською мовою, а 48% обрали для своїх дітей російську мову навчання. Разом з тим, кількість російськомовних класів у поточному році, порівняно з минулим роком, зросла: 1 вересня буде відкрито 33 таких класи, тоді як в 2011 році їх було 26.

Нагадаємо, що відповідно до нового "мовного" закону, який набрав чинності в п'ятницю, 10 серпня, російська (або інша мова нацменшин) отримує статус регіональної там, де вона є рідною для як мінімум 10% населення. !zn

Читайте також:

Янукович підписав «мовний» закон


Опозиція обіцяє скасувати мовний закон, а Януковича і Литвина притягнути до відповідальності


Від Могильова вимагають, щоб він вивчив кримськотатарську мову

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі