Міжнародні спостерігачі фіксують тиск на українські ЗМІ перед виборами

Поділитися
Медіапростір в Україні контролюється кількома бізнес-групами, які мають тісні зв'язки з урядом. Відносна свобода в інтернет-ЗМІ ситуацію змінити не може.

Спостерігачі місії Канади вказують на існування обмеження свободи слова, утисків журналістів і загальний дефіцит плюралізму думок в медіа-середовищі України.

«Незважаючи на існування незалежних ЗМІ, зокрема, інтернет-ЗМІ, в даний час спостерігається підвищення зрощування медіа та їх власників, що зменшує відособленість держави від ЗМІ, оскільки в Україні медіапростір характеризується домінуванням декількох великих корпоративних груп, які мають тісні зв'язки з урядом» , - сказала координатор довгострокових спостерігачів місії Канади Анн Шиптур на прес-конференції у вівторок, 2 жовтня, в Києві.
Канадські спостерігачі звернули увагу на факти утисків засобів масової інформації з боку влади. В якості прикладів вони привели ситуацію з телеканалом TVi, недавня заява видання «Український тиждень» про вилучення журналу з продажу в державному аеропорту «Бориспіль» за критичне висвітлення діяльності уряду, виключення з переліку для цифрового мовлення в Донецькій області телеканалу «Капрі-ТВ», обшуки в офісі інтернет-видання «Главное», яке належить колишньому голові Харківської облдержадміністрації Арсену Авакову, загрози закриття Львівської газети «Експрес» та інші випадки.
Шиптур також зазначила, що до 50% бюджету парламентської кампанії партій та кандидатів йдуть на плату за поширення інформації про них у засобах масової інформації.
«За даними українського інтернет-видання« Телекритика », який здійснює медіамоніторингу, відомі політики платять до 80 тис. грн за те, щоб їх запросили на високорейтингові телешоу», - йдеться в проміжному звіті місії Канади. В якості прикладу Шиптур привела «Львівську газету», в якій більше половини статей, за результатами моніторингу, були оплачені. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі