Молдова збирається збивати російські літаки, що забезпечують миротворців у Придністров'ї

Поділитися
© trt.net.tr
Закупивши літаки і вертольоти у країн НАТО, Молдова зможе контролювати регіон зверху. А також - висадити з вертольотів десант у найвужчому (40 км) місці Придністров'я - біля міста Дубоссари, і тоді невизнану республіку буде розділено на дві частини.

Молдавський парламент прийняв у першому читанні закон про захист свого неба. У разі його набуття чинності небажані літаки, серед яких можуть опинитися і «борти» з постачанням для російських миротворців у регіоні, будуть збиватися.

Міністр оборони Молдови Віталіє Марінуце сказав на засіданні: «Якщо ми зіткнемося з такими випадками (порушення повітряного простору), то МО може вжити таких заходів проти літаків, які несанкціоновано використовували повітряний простір РМ: із землі встановимо положення і приналежність літака, встановимо зв'язок з пілотом, перехопимо літак, зробимо попереджувальний постріл або на ураження з літаків-перехоплювачів або з наземних знарядь повітряної оборони».

Він зазначив, що «право віддати наказ на виконання застережливого пострілу або на ураження має міністр оборони, а за його відсутності - начальник Генерального штабу Національної армії, але все це тільки після отримання дозволу Верховного головнокомандувача Збройними силами».

Голова Комітету держбезпеки Придністров'я Владислав Фінагін заявив, що «намір Кишинева контролювати небо за допомогою натовських вертольотів і літаків - крок з витіснення з регіону Росії, а також спроба впливати на Тирасполь у діалозі щодо врегулювання придністровського конфлікту».

Лідер громадсько-політичного руху «Равноправие» Валерій Клименко, виступаючи у суботу на форумі громадян Росії, які проживають у Молдові, роз'яснив, з ким молдавська влада має намір воювати. «Мета ідеї кишинівських політиків - отримати перевагу молдавської армії над армією Придністров'я. Закупивши літаки і вертольоти у країн НАТО, Молдова зможе контролювати регіон зверху. А також - висадити з вертольотів десант у найвужчому (40 км) місці Придністров'я - біля міста Дубоссари, і тоді невизнану республіку буде розділено на дві частини. Європейський союз, експерти якого беруть участь у моніторингу молдовсько-українського кордону, можуть в цьому випадку розмістити своїх контролерів і тут, тоді ніякі миротворці втрутитися в процес висадження додаткових сил в зону конфлікту не зможуть».

Глава служби безпеки Придністров'я Владислав Фінагін пов'язує наміри Кишинева більше з Росією, ніж зі своїм регіоном. «Це, безумовно, тиск на миротворчий процес, на Росію. Ми можемо протистояти тим силам, які сьогодні є у Молдови, у нас є ефективна ППО, але коли вона закупить нове озброєння, то наше небо буде повністю контролюватися молдавськими військовими. У Росії у Придністров'ї є чим протистояти молдаванам і в небі, але чи буде рішення використовувати таку можливість? Швидше за все, те, що відбувається, - це спроба тиску. Але для нас це несе небезпеку», - сказав Фінагін. !zn

Читайте також:

Україна і Молдова домовилися про спільну відмову від російського газу

Молдова може приєднатися до будівництва LNG-терміналу в Одесі

Україна витрачає на армію у п'ять разів менше за Польщу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі