Молдова ввела заборону на комуністичну символіку

Поділитися
© ukranews.com
Прийнятий молдавським парламентом закон засуджує тоталітарний комуністичний режим у Молдавській РСР, що "скоїв злочини проти людства", а також забороняє використовувати на території республіки комуністичні символи, зокрема зображення серпа і молота.

Парламент Молдови офіційно засудив комуністичний режим і заборонив комуністичну символіку. Відповідний законопроект був прийнятий на засіданні 12 липня.

За нього проголосували 53 депутати від правлячої коаліції, а також незалежний депутат Міхай Годя. Проти голосували представники опозиційної Партії комуністів республіки Молдова, а також депутати від Партії соціалістів і представники депутатської групи під керівництвом Вадима Мішина (нещодавно вийшли з компартії, але при цьому залишилися в опозиції).

Законопроект був запропонований Ліберальною партією Молдови (однією з партій, що входять у правлячу коаліцію). Він заснований на роботі комісії з вивчення «тоталітарного комуністичного режиму», створеної в 2010 році.

Документ «засуджує тоталітарний комуністичний режим в Молдавській РСР, який скоїв злочини проти людства, а також дії всіх осіб, які брали участь у скоєнні злочинів комуністичного режиму».

Окрім того, законопроект забороняє використовувати на території республіки комуністичні символи (як приклад згадані серп і молот). При цьому уточнюється, що заборона поширюється тільки на використання цієї символіки у політичних цілях. Також заборонено «пропагувати тоталітарні ідеології».

У Молдові при владі перебуває ліберально-демократична коаліція, що складається з кількох партій. Найбільшою опозиційною партією є Партія комуністів республіки Молдова, очолювана колишнім президентом Володимиром Вороніним. Символами ПКРМ є серп і молот, а також розкрита книга.

Для того, щоб набути чинності, закон про заборону комуністичної символіки повинен ще пройти затвердження у президента. Щоправда, навіть якщо глава республіки поверне документ до парламенту, депутати можуть прийняти його повторно (і в цьому випадку президент буде зобов'язаний його підписати). !zn

Читайте також:

Парламент Грузії одноголосно прийняв закон про люстрацію, а також заборону фашистської і комуністичної символіки

Суд скасував заборону на комуністичну і нацистську символіку у Львові

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі