Молдова живе без президента вже два роки

Поділитися
11 вересня виповнилося два роки відтоді, як Молдова живе без обраного президента. Спостерігачі відзначають, що країна встановила тим самим своєрідний світовий рекорд.

Парламент Молдови не може обрати нового президента країни через відмову опозиції підтримати кандидатуру на цю посаду, що висувається владою. Так, ліберально-демократичні партії, перебуваючи в опозиції, відмовилися голосувати навесні 2009 р. за кандидатуру Зінаїди Гречаної, висунуту правлячою тоді Партією комуністів. А молдовські комуністи після переходу в опозицію восени 2009 р. категорично відмовляються віддавати голоси за кандидатуру Маріана Лупу, який став єдиним кандидатом на пост голови молдавської держави від правлячої нині ліберально-демократичної коаліції «Альянс за європейську інтеграцію».

Унаслідок необрання президента Молдови з 2009 р. було розпущено вже парламенти республіки двох скликань. Останні дострокові парламентські вибори у Молдові відбулися 28 листопада 2010 року.

Згідно з чинним у Молдові законодавством, президент обирається у парламенті трьома п'ятими голосів депутатів (мінімум 61 із 101 депутата). Правлячій нині у Молдови коаліції для самостійного обрання президента не вистачає двох голосів, які вона може отримати, лише заручившись підтримкою депутатів від фракції Партії комуністів.

Планується, що правляча у Молдові коаліція «Альянс за європейську інтеграцію» 21 вересня 2011 року оголосить своє рішення щодо виборів нового президента і подолання конституційної кризи, що триває протягом більше двох років. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат під час нещодавньої зустрічі з головою Європейського парламенту Єжи Бузеком.

Нагадаємо, Молдова є парламентською республікою, і президента обирає законодавчий орган.

Колишній президент Молдавії, комуніст Володимир Воронін подав у відставку після того, як займав посаду глави держави два чотирирічні терміни поспіль.

Уряд Молдови, який очолює прем'єр-міністр Володимир Філат, у повному складі подав у відставку 27 грудня 2010 року у зв'язку із закінченням терміну мандата нинішнього Кабінету міністрів через вибори нового парламенту.

Дострокові вибори вже проводилися 29 липня 2009 року і 28 листопада 2010 року, але розклад сил не змінився настільки, аби парламентська більшість змогла обрати президента.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі